Uuden ajoneuvon rahoitus: autolaina, osamaksu vai leasing?

Share
Tweet
Share

Muuttuiko elämäntilanteesi ja tarvitset nyt auton allesi päästäksesi kulkemaan? Vai onko sinun aika päivittää menopelisi uudempaan versioon? Auton hankkiminen on taloudellisesti suuri päätös. Varsinkin uuden ostaminen vaatii, että pankkitililläsi on suurempi summa rahaa. Jos näin ei ole, on sinulla pääasiallisesti kolme vaihtoehtoa ulkopuoliselle rahoitukselle: leasing, osamaksu tai laina. Luettuasi tämän artikkelin pystyt arvioimaan mikä vaihtoehto sopii tilanteeseesi parhaiten.

Leasing, osamaksu vai laina?

Valitessasi mitä tahansa talouttasi koskevaa asiaa, on sinun tärkeää ymmärtää oman taloutesi kantokyky, eli se mihin sinulla on jokapäiväisessä elämässäsi varaa sitoutua. tarvitessasi rahoitusapua auton ostamiseen, on sinulla kolme varteenotettavaa vaihtoehtoa: autolaina, maksaminen osamaksulla tai auton "liisaaminen". Alla kerromme lyhyesti, mitä kukin näistä tarkoittaa.

Autolaina on pankista tai muusta rahoituslaitoksesta haettava laina, useimmiten joko pankkilaina tai kulutusluotto, jolla maksat auton kokonaisuudessaan itsellesi. Tämän jälkeen huolehdit lainan maksamisesta pois lainanantajalle. Lainanantajalla ei ole lainkaan sanomista auton käyttöön liittyviin asioihin.

Auton ostaminen osamaksulla tarkoittaa, että autoliike hoitaa lainan hakemisen ja sopimukset puolestasi. Sopimuksesta riippuen voit joutua maksamaan jonkinlaisen käsimaksun heti alussa, mutta usein osamaksusopimukset eivät tätä vaadi. Auto on kokonaan sinun vasta sitten kun olet maksanut kaikki osamaksuerät autoliikkeelle.

Leasing tarkoittaa, että maksat autosta ja sen varustelusta riippuen tietyn summan leasing yhtiölle kuukausittain. Samantyyppisesti kuin maksaisit siitä vuokraa. Sopimukset ovat yleensä noin 4-5 vuoden pituisia. Auto on leasing yhtiön omistuksessa, mutta sinun hallinnassasi ja sinun vastuullasi.

Valitse autolaina tilanteesi mukaan

Autolainoja on monentyyppisiä. Voit esimerkiksi hakea autolainan pankistasi tai ottaa kulutusluoton verkon kautta. Pankkilainaan tarvitset yleensä vakuuksia, sillä auto itsessään ei riitä lainan vakuudeksi. Lisäksi sinun tulee selvittää pankille mihin tarkalleen aiot rahat käyttää. Selvittääksesi tilanteeseesi sopivan koron, maksuajan ja lainatakuun lähteen, tulee sinun käydä useampi henkilökohtainen keskustelu lainaneuvojan kanssa. Näissä keskusteluissa saat myös selville luottoluokituksesi, lainantarpeesi ja maksukykysi lainanllyhennystä varten.

Jos sinulla ei ole antaa vakuuksia lainan takaamiseksi, mutta sinulla on mahdollisuus maksaa lainaa pois kuukausittain, voi kulutusluotto olla sinulle parempi lainavaihtoehto. Koska kulutusluotto on vakuudeton laina, joka haetaan verkosta, ei sinulla ole mahdollisuutta henkilökohtaiseen lainaneuvontaan, vaan sinun tulee selvittää budjettisi itse. Sinun ei myöskään tarvitse selvittää mihin lainan aiot käyttää.

Kulutuluottojen korot ja muut kulut, kuten lainan avauskulut, korkokustannukset, tilinhoitomaksut ym. voivat olla korkeampia kuin pankkilainojen ja siksi sinun on hyvä vertailla lainoja ennen valinnan tekemistä. Lainavertailupalvelut, kuten Moneezy auttavat sinua tässä, jotta löydat itsellesi parhaan mahdollisen vaihtoehdon.

Kulutusluoton hakeminen on helppoa ja saat lainan tilillesi todella nopeasti, jopa tuntien kuluessa hakemuksesi hyväksymisestä. Jos siis sinulla on kiire hankkia auto, eikä omaisuutesi riitä vakuuksiin, voi kulutusluotto olla oivallinen vaihtoehto.

Jos päädyt maksamaan autosi millä tahansa lainalla, saat auton suoraan täysin omiin nimiisi.

Osamaksulla helposti eteen päin

Osamaksun etuna on se, että kaikki paperisota ja sopimusten tekeminen hoituu autoliikeen toimesta. Sinun ei tarvitse olla yhteydessä muihin tahoihin. Osamaksu on velka, jonka vakuutena ostamasi auto toimii ja ostat siitä kuukausittain yhden osan lisää itsellesi. Velan korko on yleensä kiinteä ja pysyy näin samana koko sopimuskauden ajan. Näin pystyt helposti ennustamaan, kuinka paljon rahaa tarvitset kuuukausittaisiin kuluihisi. Luethan osamaksusopimuksen kuitenkin huolellisesti läpi ja otat selvää siihen liittyvistä kuluista, kuten koroista, aloitusmaksusta ja tilinhoitomaksuista. Nämä saattavat nopeasti nostaa velan hintaa.

Ostamasi auto on autoliikkeen omistuksessa siihen saakka, kunnes olet maksanut koko velan pois. Monet osamaksusopimukset mahdollistavat kuitenkin velan nopeamman takaisinmaksun. Jos siis tulosi nousevat tai sinulta jää muuten vain enemmän rahaa säästöön, voit lyhentää velkaasi suuremmissa erissä tai kerralla pois.

Auto on kokonaan sinun vasta sitten kun olet maksanut kaikki osamaksuerät autoliikkeelle.

Leasing autolla pysyt aallon harjalla

Kun autolainalla ja osamaksulla on tarkoitus hankkia auto itselle, tarjoaa leasing mahdollisuuden auton pidempiaikaiseen vuokraamiseen. Niiden suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme, sillä leasing sopimus sisältää paljon muuta kuin vain auton hankinnan.

Leasing sopimukseen usein sisältyvät:

 • Auton vakuutukset

 • Auton huolto ja korjaukset

 • Osan auton käyttökustannuksista

 • Lisämaksusta sinun on mahdollista saada mm. rengaspalvelut ja lisää ajokilometrejä.

Leasing sopimukset ovat lyhyimmillään noin vuoden pituisia ja yleensä kestävät maksimissaan 5 vuotta, ennen kuin sinun on aika vaihtaa uudempaan.

Ottaessasi auton leasing sopimuksella, ei sinun tarvitse huolehtia auton arvonalenemisesta, sillä et loppupeleissä omista autoa lainkaan. Lukemalla sopimusehdot huolella ja vertailemalla eri maksuvaihtoehtoja ja sopimustyyppejä, saat selville millainen maksutapa sinulle sopii.

Leasing on kuin vuokraisit auton pidemmäksi aikaa - jopa viideksi vuodeksi. Et siis omista sitä missään vaiheessa.

Kulurakenne, ehdot (ikä, ajokortti, asuinpaikka, kilometrit, varustelu), auton koko... edut (uusi auto tasaisin väliajoin, vakuutukset, mahdollisuus vuokrata autoa eteen päin?

Sopimuksen ehdot

Ensimmäisenä valitse itsellesi sopiva ajoneuvo, joka sopii budjettiisi ja täyttää vaatimuksesi. Seuraavaksi:

 1. Valitse leasing-yritys

 2. Valitse oma osuutesi leasing-maksusta

 3. Valitse leasing-aika

Valitse sinulle sopivin vaihtoehto

Loppupeleissä on maksutavan valinta täysin sinun. Jos haluat auton pidemmäksi aikaa tai ajat pitkiä matkoja, voi auton ostaminen lainalla olla parempi vaihtoehto. Jos taas tiedät jo etukäteen, että haluat vaihtaa autoa muutaman vuoden kuluttua, etkä halua sitoutua siihen vuosiksi, voi leasing auto olla sopivin valinta.

Jos päädyt ostamaan auton lainarahalla, muistathan vertailla vaihtoehtoja ennen sopimuksen allekirjoittamista. Voit käyttää Moneezyn lainavertailutyökalua avuksesi. Näin se toimii:

 1. Valitse haluamasi lainasumma ja takaisinmaksuaika, jolloin Moneezyn vertailutyökalu etsii sinulle parhaat lainantarjoajat.

 2. Valitse lainantarjoaja ja klikkaa “Hae lainaa”

 3. Täytä lainahakemus

 4. Jos hakemuksesi hyväksytään, saat rahat tilillesi jopa saman arkipäivän aikana

 5. Käytä rahat haluamaasi autoon ja nauti uuden menopelisi tuomista mahdollisuuksista!

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved