Rahoituslaitoksia on useita erilaisia

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Rahoituslaitoksia on lähes mahdotonta välttää. Varsinkin nyky-yhteiskunnassa, jossa monet rahatapahtumat tapahtuvat verkon välityksellä. Teitpä sitten ostoksia verkossa, ostit osakkeita tai tilasit elintarvikkeita, tarvitset rahaa – ja siten rahoituslaitoksia. Rahoituslaitokset ovat organisaatioita, jotka tarjoavat asiakkailleen jonkinlaista rahoituspalvelua. Näitä ovat esimerkiksi pankit, vakuutusyhtiöt ja sijoitusyhdistykset. Niitä kaikkia yhdistää se, että niiden toiminta liittyy pääomaan ja rahaan, olivat kyseessä sitten talletukset, lainat tai vakuutukset.

Rahoituslaitoksia on erilaisia ja jokainen niistä tarjoaa erilaisia palveluja. Siksi on tärkeää tietää mihin voit kutakin rahoituslaitosta käyttää ja kuinka ne toimivat. Käymme tässä artikkelissa läpi muutamia rahoituslaitostyyppejä ja selvitämme niiden rooleja taloutesi hoidossa. 

Pankit

Selkein rahoituslaitostyyppi ovat pankit. Pankkeja valvoo Suomen Finanssivalvonta, jonka lisäksi suurimmat pankit ovat myös Euroopan Keskuspankin (EKP) valvonnassa. Pankit tarjoavat pankkilainoja sekä -talletuksia ja valtaosa niistä tarjoaa myös rahoitusratkaisuja yrittäjille sekä neuvoja osakkeiden ostoon ja myyntiin.

Koska nämä rahoituslaitokset ovat jossain määrin epävakaampia kuin Euroopan Keskuspankki, noudattavat ne useita parhaiden käytäntöjen sääntöjä ja mukauttavat korkoja EKP:n vaatimuksiin. Pankit ovat kuitenkin edelleen itsenäisiä yksiköitä.

Pankit keräävät rahaa tallettajilta ja lainaavat sitä lainaajille, jos niillä on talletusylijäämää. Hinta, jonka pankki veloittaa rahan lainaamisesta ilmoitetaan korkona. Pankki jakaa koroista saadun tulon tallettajien kanssa korvauksena rahan lainaamisesta lainansaajalle.

Kun haet lainaa pankista, saamasi lainavaihtoehdot – kuten nettilainoissa – riippuvat luottoluokituksestasi. Luottoluokitus on arvo, joka kertoo luottokelpoisuudestasi. Luottoluokitus ilmentää yleistä taloudellista tilannettasi sekä taloutesi tulevaisuudennäkymiä, ja pisteet vaikuttavat siis siihen, kuinka paljon sinun on mahdollista saada lainaa ja millä korolla.

Rahoituslaitokset, jotka eivät ole pankkeja

Muita rahoituslaitossektoriin kuuluvia ei-pankkiyrityksiä ovat muun muassa sijoitusrahastot, omaisuudenhoitoyhtiöt sekä rahoituslaitokset, joilla ei ole täyttä pankkitoimintalupaa. Näillä kaikilla on kuitenkin Rahoitustarkastuksen toimilupa. Käytännössä pankkien ulkopuoliset rahoituslaitokset voivat helposti kattaa perinteisen pankin tarjoamat palvelut. Niiden sopimusehdot ovat kuitenkin usein löyhemmät kuin perinteisten pankkien.

Pankkien ulkopuoliset rahoituslaitokset voivat siis tarjota kaikenlaisia luottoratkaisuja, olipa kyse sitten kulutusluotoista tai minilainoista. Samaan aikaan ne tarjoavat tehokkaita takaisinmaksuvaihtoehtoja. Näin ollen ei-pankkiyritykset tarjoavat tarvittaessa lyhyemmän takaisinmaksuajan ilman pitkiä takaisinmaksuehtoja, mutta johon usein liittyy korkeampi korko.

Muista kuin pankeista haetut lainat voivat olla hyvä ratkaisu rahan saamiseen kiireellisissä tilanteissa. Nämä rahoituslaitokset eroavat pankeista nimittäin siinä, että lainanhakijan tietojen analysointi sujuu yleensä nopeammin ja saat rahat tilillesi lyhyemmässä ajassa, kuin pankkilainaa haettaessa.

Lisäksi asioidessasi perinteisten pankkien kanssa, on lainahakemuksellasi lainaa hakiessasi suurempi riski tulla hylätyksi. Tämä on harvemmin tilanne muiden rahoituslaitosten, kuin pankkien kohdalla. Joustavuutensa ansiosta verkossa haettavien pikalainojen suosio kasvaa jatkuvasti. 

Vakuutusyhtiöt

Kyllä, vakuutus- ja eläkerahastoja käsittelevät laitokset kuuluvat myös rahoituslaitosten luokkaan. Tämä johtuu siitä, että nämä yritykset hallinnoivat sijoittamiansa varoja. Jokainen vakuutus ja eläkerahasto on siis vain yksi erillinen rahoitussykli.

Kun organisaatio joutuu maksamaan rahaa ulos, ottaa se tarvittavan määrän pois käynnissä olevasta rahoituskierteestä. Kierto on kuitenkin loputon, sillä yhä useammat ihmiset valitsevat tällaisia rahoitustuotteita riippumatta siitä, onko kyseessä henki-, koti- vai matkavakuutus.

Vakuutustuotteet ovat olemassa vahinkojen varalle varmistamaan, että toivumme niistä ilman suurempia taloudellisia huolia. Näin ne antavat meille mahdollisuuden elää elämäämme varmana siitä, että kustannukset ovat katettavissa onnettomuuden tai vastaavan sattuessa.

Rahoituslaitokset tarjoavat edunsaajille, eli asiakkailleen erilaisia etuja. Erityisen tärkeää sinun on tuntea ne instituutiot, joita käytät jokapäiväisessä elämässäsi. On myös suositeltavaa tutustua markkinoiden moniin eri vaihtoehtoihin ennen kuin haet lainaa tai valitset vakuutuksen. Tutkimusta tehdessäsi, kannattaa sinun hyödyntää kaikki verkossa saatavilla oleva tieto. Näin löydät itsellesi ja tilanteeseesi parhaiten sopivat vaihtoehdot.

Kirjoittaja:
General Manager
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

1. tammikuuta 2024
Todellisen vuosikoron ymmärtäminen voi auttaa sinua lainan valitsemisessa
Tiedätkö mikä vuosikorko on? Se kannattaa. Tässä artikkelissa selvitämme mitä se tarkoittaa ja kuinka vuosikoron ymmärtäminen auttaa sinua lainojen vertailussa.
Lue lisää
9. lokakuuta 2023
Mitä tarkoittaa taantuma?
Taantuma kuulostaa vaaralliselta ja lama sitäkin pahemmalta. Mutta mitä ne tarkoittavat? Lue lisää täältä ja ymmärrä paremmin mitkä seikat johtavat taantumaan.
Lue lisää
11. syyskuuta 2023
5 helppoa tapaa säästää rahaa
Kaipaatko vinkkejä säästämisen aloittamiseen? Kerromme viisi parasta vinkkiämme, joista säästämisen aloittamine on helppo aloittaa osana normaalia arkea.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved