Selvitä millainen sijoittaja olet

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Koronan aikana ja sen jälkeen suomalaiset ovat sijoittaneet entistä enemmän ja sijoittajia on nyt enemmän kuin koskaan. Se sopii aivan tavallisille kansalaisille, sillä sijoittamisen voit aloittaa ihan muutamalla eirolla kuukaudessa. On kuitenkin tärkeää, että valitset sinulle sopivan sijoituskohteen ja sijoitat ainoastaan niihin kohteisiin, jotka sopivat arvoihisi sekä riskinsietokykyysi. Tässä artikkelissa käymme läpi erityyppisiä sijoittajaprofiileita ja autamme sinua löytämään oman sijoittajatyyppisi. 

Mitä sijoittaminen tarkoittaa?

Sijoittaminen vaatii, että sinulla on kuukausibudjetistasi ylijäävää rahaa käytössäsi. Tämän rahamäärän voit laittaa projekteihin tai tuotteisiin, jotka on suunniteltu tuottamaan rahaa. Sijoitukset voivat olla joko lyhyen aikavälin sijoituksia, kuten esimerkiksi valtion obligaatiolainat, tai voit sijoittaa tuotteisiin, jotka vaativat enemmän strategian suunnittelua, huomiota sekä kärsivällisyyttä ja tuottavat pidemmällä aikavälillä.

Toisin sanoen, sijoittaminen voidaan määritellä siten, että henkilö laittaa rahaa taloudelliseen prosessiin sillä oletuksella, että hän hyötyy siitä rahallisesti. Tämä aktiviteetti vaatii kuitenkin tarkkaa vaihtoehtojen punnitsemista, osakemarkkinoihin sijoittamisen opiskelua sekä mahdollisesti keskustelua talousneuvojan kanssa, joka voi auttaa sinua sijoitusvalintojen tekemisessä. 

Kuinka selvittää millainen sijoittaja olet?

Selvittääksesi millainen sijoittaja olet, tulee sinun ensimmäiseksi selvittää kuinka paljon kestät vaarallisia tilanteita ja adrenaliinia sekä kuinka hyvin pystyt pitämään pääsi kylmänä myös vaikeissa tilanteissa. Tämä vaikuttaa suoraan sinulle sopivan sijoituskohteen valintaan. Sijoitukset voidaan jakaa ryhmiin perustuen niiden riskitasoon. Alla selvennämme kolmen eri riskitason pääpiirteitä. 

Matalan riskin sijoitukset

Tämä kategoria sisältää sijoitustuotteita, jotka tarjoavat lähes aukottoman mahdollisuuden säilyttää rahasi arvo ja tuottaa positiivista korkoa sinulle. Valtion arvopapereihin sekä joukkovelkakirjoihin sijoittaminen on yksi tällainen sijoittamisen muoto. Nämä ovat pienen riskin sijoituskohteita sillä sijoitat valtioon itseensä ja valtioilla on suhteellisen pieni riski joutua konkurssiin. 

Kiinteistöt ja valtion obligaatiot

Kiinteistön ostaminen on myös yksi matalan riskin sijoituskohteista. Ne tarjoavat vakaan sijoitusmahdollisuuden erityisesti silloin, jos pystyt ostamaan kiinteistön käteisellä ja vuokraamaan sitä eteenpäin. 

Keskimääräisen riskin sijoitukset

Sijoitukset säästötileille sekä pankkitalletukset ovat sijoituksia, joiden riskit ovat keskimääräistä luokkaa. Valtion konkurssin ollessa lähes mahdoton, pankin konkurssi on jo paljon todennäköisempi. On siis aina olemassa riski, että menetät sijoituksesi kokonaisuudessaan tai osittain. 

Säästötilit ja määräaikaistalletukset

Korkean riskin sijoitukset

Sijoittaminen osakemarkkinoille kuuluu tähän kategoriaan niiden indeksien sekä arvon jatkuvan vaihtelun vuoksi. Nämä kaupankäyntialustat vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä sekä huolellisen sijoitussuunnitelman, jotta saat niistä täyden hyödyn irti. Kaoottinen räiskiminen ja sijoittaminen sattumanvaraisesti eri osakkeisiin harvemmin tuottaa toivottua tulosta.

Osakkeet, kryptot, NFT:t

Myös kryptovaluutat kuuluvat korkean riskin sijoituksiin. Ne kiinnostavat monia sijoittajia erityisesti viime vuosien runsaan arvonnousun johdosta, mutta ne ovat hyvin epävakaita sijoituskohteita. Jotta voit sijoittaa kryptoihin mahdollisimman onnistuneesti, tulee sinun ymmärtää niitä ja niihin liittyviä markkinoita syvemmin.

Millainen sijoittaja olet?
 • Passiivinen sijoittaja, joka odottaa rauhassa asioiden tapahtuvan ilman, että osallistut prosessiin itse.

 • Aktiivinen sijoittaja, joka seuraa osakekurssien nousuja ja laskuja, ostaa halvalla ja myy kalliilla nauttien jatkuvan muutoksen tuomasta adrenaliinipiikistä.

Kun teet sijoitusprofiiliasi, tulee sinun ottaa myös taloudellinen puoli huomioon. Voit lähteä mukaan leikkiin pienelläkin summalla testaten markkinoita varovasti piensijoittajana tai voit hypätä suoraan syvään päätyyn ja laittaa suuremman summan sijoituskoneistoon isona pelaajana.

Kumpi tahansa malli sinusta tuntuukin omimmalta, on aina hyvä varmistaa, että et sijoita yli varojesi ja riskeeraa näin taloutesi tasapainoa. Piensijoittajana, sijoittaessasi pieniä summia, voit todennäköisesti varmistua siitä, että et joudu vaikeuksiin, jos menetät sijoituksesi. Sijoittaessasi suurempia summia, on vielä tärkeämpää, että teet taustatutkimuksesi kunnolla. Näin sinulla on mahdollisuus myös suuriin voittoihin. 

Sijoittajaprofiilit yhteenvetona

Sijoittajana sinulla itselläsi on vastuu toiminnastasi. Siksi on tärkeää, että kartoitat oman sijoitusprofiilisi, riskit, sekä mahdollisuutesi hyvin tarkkaan ennen sijoittamista. Asiantuntijoiden mukaan on olemassa useita eri tyyppisiä sijoittajia:

 • Skeptikot, nämä henkilöt pelkäävät sijoittamisen riskejä. Heillä ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa sijoittamisesta ja siksi he mieluummin pitävät varansa patjan alla peläten menettävänsä ne.

 • Ylianalyyttiset sijoittajat arvioivat markkinoita tarkkaan. Heille tuottaa kuitenkin vaikeuksia sijoittaa suuria summia vuotta pidemmäksi aikaa. Nämä sijoittajat suosivat kohteita, joissa sijoittamisen riski on minimaalinen, jotta he eivät menetä rahaa prosessin aikana.

 • Tasapainoiset sijoittajat, eli ne, jotka seuraavat markkinoita tarkasti ja sijoittavat varojansa tasapainoisesti käyttämättä kuitenkaan kaikkia säästöjään. Nämä sijoittajat suosivat vakaita sijoituskohteita ja heidän aikahorisonttinsa on noin 3-5 vuotta. 

 • Passiiviset sijoittajat, eli henkilöt, jotka etsivät uusia sijoituskohteita ja mahdollisuuksia, mutta suosivat pitkän aikajakson sijoituksia. Näihin he laittavat vain rahoja, joita ilman he pystyvät elämään. He sijoittavat rahat ja jättävät ne kasvamaan ainakin 5-10 vuoden ajaksi.

 • Aktiiviset sijoittajat ovat sijoittajia, jotka ovat aktiivisesti mukana sijoitusprosesseissa ostamassa ja myymässä. He sijoittavat säännöllisesti ja uudelleensijoittavat tuottonsa. He tuntevat sijoitusekosysteemin hyvin, ovat tehneet kotiläksynsä niin taloudellisen kuin yritysmaailmankin vaihteluista ja suunnittelevat sijoituksensa pitkällä, yli 10 vuoden aikahorisontilla. 

Millainen sijoittaja olet?

On tärkeää, että olet rehellinen itsellesi vastatessasi seuraaviin kysymyksiin:

 1. Kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan rahasi?

 2. Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan?

 3. Miltä sinusta tuntuu, kun varasi ovat kiinni sijoitusprosessissa, etkä itse omista niitä?

 4. Miltä elämäsi (ja taloudellinen tilanteesi) näyttää parin vuoden päästä?

 5. Millaista tuottoa odotat sijoituksiltasi?

 6. Onko sinulla taloussuunnitelma sijoitustesi tuottojen sekä rahallisten menetysten varalle? 

 7. Onko kuukausibudjettisi tasapainossa?

Jos koet, että sijoittaminen voisi sopia sinulle, tulee sinun vai selvittää millainen sijoittajaprofiili sinulle sopii ja löytää sopiva sijoituskohde. Vain sijoittamalla rahojasi, voivat ne alkaa tuottaa sinulle passiivista tuloa. 

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

13. marraskuuta 2023
Mikä ihmeen inflaatio ja miten se vaikuttaa elämäämme?
Inflaatio voi kuulostaa pelottavalta. Siksi sinun on hyvä tietää, mitä se tarkoittaa ja mistä se johtuu. Näin voit varautua sen vaikutuksiin. Me neuvomme!
Lue lisää
2. lokakuuta 2023
Sijoittamismuodot
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai kryptoihin. Selvennämme eri sijoitusmuotojen piirteitä, jotta löydät sopivimman tavan kerryttää omaisuutta.
Lue lisää
7. elokuuta 2023
Budjetoi kuin ammattilainen: 5 henkilökohtaisen taloussuunnittelun mallia
Tee säästämisestä helppoa! Budjetoi kuin ammattilainen. Kerromme viisi eri tapaa, joilla saat budjetoitua rahasi tehokkaasti ja taloutesi raiteilleen.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved