Sijoittamismuodot

Share
Tweet
Share

Kun pidät huolta rahoistasi ja haluat kasvattaa säästämääsi rahasummaa nopeammin, kannattaa sinun ottaa selvää sijoittamisen mahdollisuuksista. Rahan tuottamisen keinot ovat monet ja riippuvat paljon riskinsietokyvystäsi sekä tavoittelemastasi voitosta.

Nyt kun otimme sijoituksien riskit esille, on tärkeää muistuttaa, että sijoituskohteet jaetaan eri riskiluokkiin. Niin kutsutut varmat sijoitukset, ovat hyvin pieniriskisiä, lähes varmaa (pientä) tuottoa lupaavia sijoituskohteita. Suuremman riskin sijoitukset lupaavat suurempia voittoja, mutta niissä on aina myös suurempi riski menettää sijoittamansa varat. Voit selvittää oman riskinsietoprofiilisi lukemalla tämän artikkelin

Sijoitukset – kiinnostuksenkohteet, hyödyt ja haitat

Sijoittamisen periaate on hyvin yksinkertainen. Kun sinulla on summa rahaa, sijoittamalla sen erilaisiin rahoitustuotteisiin, voit hyötyä taloudellisesti. Sijoittaminen on erinomainen tapa antaa rahavarojesi tehdä töitä puolestasi. Alla käymme läpi erilaisia sijoitusvaihtoehtoja ja millaisia tuottoja voit niistä parhaassa tapauksessa odottaa. 

Sijoittaminen valtion obligaatioihin ja muihin joukkovelkakirjoihin

Valtion obligaatiot ovat yksi turvallisimmista sijoituskohteista. Ne ovat erityisiä valtion hallinnoimia tuotteita, joiden kautta se lainaa rahaa kansalaisilta. Raha käytetään usein maksamaan valtion velkaa sekä edunsaajien maksuihin. Eli ne henkilöt, jotka ostavat obligaatioita, saavat siitä tietyn koron sijoittamansa summan päälle. 

Korkotasot vaihtelevat joukkovelkakirjasta riippuen. Tähän vaikuttavat mm. niiden erääntymisaika sekä inflaatio. Esimerkiksi valtion obligaatioiden erääntymisaika on 1, 3 tai 5 vuotta ja korkotaso on asetettu jokaiselle erikseen. Yleensä parhaat korkotasot saavutetaan pidemmän aikavälin obligaatioilla, mutta poikkeuksiakin on. 

Valtion obligaatioiden suurin hyöty on se, että ne ovat vähäriskisiä sillä ne ovat valtion takaamia. Toisaalta se riski on aina olemassa, että valtio menettää maksukykynsä ja menetät sijoituksesi. Lisäksi obligaatiot ovat pitkän aikavälin sijoituksia, etkä saa sijoittamaasi rahaa takaisin ennen erääntymisajan päättymistä.

Pankkitalletukset sekä säästötilit

Pankkitalletukset tarjoavat sijoittajalle helpohkon ratkaisun, mutta sinun tulee ensin olla hyvin perillä mihin lähdet mukaan. Talletukset ovat erittäin houkutteleva sijoitustapa, jonka korot ovat valtion obligaatioiden luokkaa, eli noin pari prosenttia. Sinun tulee huomioida, että korkotuotto on veronalaista tuottoa, joten tutustuthan pankin tarjoukseen huolellisesti. Lisää pankkitalletuksista voit lukea täältä.

Säästötilien kohdalla korot ovat pienemmät, mutta positiivisena puolena on, että rahat ovat koko ajan saatavillasi. Korko maksetaan tilillesi vuosittain hieman pankista riippuen, vaikka sen laskenta perustuisikin kuukausi- tai päiväsaldolle. Laskenta tapahtuu vain niinä kuukausina kun tilillä on saldoa. 

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat yksi tämän hetken kuumimpia sijoitustuotteita ja monet kuluttajat valitsevatkin se sijoituskohteeksi. Krypto-markkinat ovat kuitenkin hyvin epävakaat ja kurssit saattavat vaihdella suurestikin lyhyen ajan sisällä. 

Jos pidät adrenaliinista ja haluat nähdä nopeita tuloksia ja mahdollisuuden suuriin voittoihin, voit kryptojen louhiminen sopia sinulle. Tai voit ostaa tiettyä kryptovaluuttaa itsellesi. Koska kryptoihin sijoittaminen on riskialtista, on tärkeää, että sijoitat vain varoja, joita et tarvitse muuhun elämiseen. Sijoitukset kun voivat sulaa yhtä helposti, kuin voit tehdä niillä tulostakin. 

Suosittelemme, että teet sijoituksia ainoastaan luotettavilla ja tunnetuilla alustoilla. Näin vältät parhaiten hakkereiden tekemät tili- ja tietovarkaudet.

Pörssisijoitukset

Pörssiin sijoittamisen periaate on suhteellisen helppo käsittää. Prosessi toimii siten, että ostat halvalla ja myyt kalliimmalla. Kauppaa voidaan käydä myös muilla hyödykkeillä, ilman osakkeiden ostamista. Esimerkiksi öljy ja vilja ovat tällaisia vaihdettavia hyödykkeitä.

Osakemarkkinat ovat suhteellisen epävakaat. Tämä sinun tulee ottaa huomioon, kun päätät millaisia summia olet valmis sijoittamaan. Sijoittamiseen on olemassa useita eri alustoja, joista sinun tulee valita itsellesi sopivin. 

Sijoittaminen kultaan

Kulta mielletään monesti parhaaksi valuutaksi kaikkeen mahdolliseen. Sen arvo ei vähene, päinvastoin, sen arvo on tuplaantunut vuodesta 2017 vuoteen 2022. Vaikka tämä vaikutti aikanaan mahdottomalta, on mahdollista, että ajan kanssa kullan omistusarvo voi nousta huomattavastikin. Tämän takia kulta on yksi turvallisimmista sijoituskohteista. 

Kiinteistösijoittaminen

Kiinteistön ostaminen voi olla erinomainen sijoitusvaihtoehto. Voit ostaa kodin käteisellä tai lainalla ja vuokrata sen eteenpäin. Jos ostat kiinteistön lainarahalla, tulee sinun ottaa huomioon korkojen mahdolliset vaihtelut. Jos lainasi on sidottu vaihtuvaan korkoon, voi kuukausimaksusi kohota yllättävästi inflaation vaikutuksesta. Hakiessasi lainaa, kannattaa sinun siis ottaa näistä asioista selvää ja keskustella talousasiantuntijoiden kanssa ennen päätöksen tekemistä. 

Sijoittaminen vertaislainoihin

Sijoittaminen vaatii rahaa eikä sinun kannata sijoittaa summia, jotka horjuttavat jokapäiväistä talouttasi. On tärkeää, että muodostat yksityiskohtaisen budjetin itsellesi, jotta saat selville kuinka suuria summia voit huoletta sijoittaa sen vaikuttamatta päivittäiseen elämiseesi. 

Yksi sijoittamisen muoto, joka voi sopia pienen budjetin sijoittamiseen ovat vertaislainat. Tässä sijoitustyypissä lainaat rahaa toiselle kuluttajalle ilman pankkien välikättä, siten että useampi sijoittaja lainaa rahaa lainanottajalle. Näin sijoittajat saavat paremman tuoton ja lainanottajan korot pysyvät maltillisempina. 

Jos haluat sijoittaa suuremman summan ja uskot onnesi sekä tietotaitosi riittävän markkinoiden analysointiin, voit harkita pikalainan ottamista sijoitustarkoituksessa. Näin voit sijoittaa enemmän kerralla, mutta maksaa lainaa pois hiljalleen kuukausi kerrallaan. 

Sijoittaminen kannattaa ehdottomasti, kunhan olet valmistautunut hyvin. Tärkeintä on selvittää oma riskinsietokykysi, maksuvalmiutesi sekä löytää sinulle sopiva sijoituskohde. Sijoittamisessa on aina riskinsä ja niistä on hyvä olla tietoinen. Voittojen uudelleensijoittaminen voi myös olla kannattavaa maksimoidaksesi sijoittamisen hyödyt. Kysy tarvittaessa neuvoa asiantuntijoilta.

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

30. lokakuuta 2023
NFT – uusin sijoittamisen trendi
NFT:t ovat viimeisin digitaalinen trendi ja niihin sijoittaminen kiinnostaa ympäri maailmaa. Ole perillä mitä kahvipöydässä puhutaan - lue artikkeli.
Lue lisää
23. lokakuuta 2023
Selvitä millainen sijoittaja olet
Sijoittajan tulee tuntea itsensä. Oletko valmis ottamaan paljon riskiä vai oletko enemmän turvallisuudenhakuinen? Autamme selvittämään sijoittajaprofiilisi.
Lue lisää
9. lokakuuta 2023
Mitä tarkoittaa taantuma?
Taantuma kuulostaa vaaralliselta ja lama sitäkin pahemmalta. Mutta mitä ne tarkoittavat? Lue lisää täältä ja ymmärrä paremmin mitkä seikat johtavat taantumaan.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved