Kaikki määräaikaistalletuksista

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Pankkitalletukset ovat yksi suosituimpia pankkituotteita säästämiseen. Ne mahdollistavat lisätienestien saamisen korkojen avulla. Vaihtoehtoja on kuitenkin markkinoilla todella montaa erilaista ja omiin tarpeisiin oikean valitseminen voi olla hankala tehtävä. Siksi olemme koonneet sinulle kattavan tietopaketin, joka auttaa sinua valintaa tehdessäsi.

Kuinka määräaikaistalletukset toimivat

Talletukset sopivat niille, joilla on jo säästössä jonkinlainen summa rahaa, jota he eivät tarvitse lähitulevaisuudessa. Niiden toimintatapa on varsin yksinkertainen: talletat haluamasi summan rahaa valitsemaasi talletuskohteeseen ja pankki maksaa sinulle tästä summasta korkoa. Koron määrä riippu muun muassa tallettamastasi summasta, talletusajasta sekä valitsemasi talletuksen tyypistä. 

Talletuksien tyypit

Koronmaksun tavasta riippuvat talletukset:
 • Määräaikaistalletukset, joissa on automaattinen koron realisaatio. Tällaisten talletusten korot lisätään tietyin aikavälein suoraan sijoittamaasi rahasummaan, nostaen näin summaa vähitellen. Tämä uusi summa toimii nyt seuraavan aikajänteen perusmääränä koron laskemiseen. 

 • Määräaikaistalletukset ilman koron suoramaksua. Kun kyseessä ovat talletukset ilman koron suoraa lisäämistä taletussummaan, maksetaan korko sen sijaan erikseen pankkitilillesi.

Korosta riippuvat talletustyypit:
 • Määräaikaistalletukset, joissa on kiinteä korko. Tällaiset talletukset, joissa korko asetetaan tietyn suuruiseksi talletuksen alussa, pysyy se samana koko talletuskauden ajan. 

 • Määräaikaistalletukset, joissa on vaihtuva korko. Tällaisissa talletuksissa korkotaso vaihtelee ajan saatossa talousmarkkinoiden korkojen heilahtelujen mukaan. Sinun on siis hyvä olla tietoinen, että valitessasi pankkitalletuksen, jossa on vaihtuva korko, voi se nousta ja laskea talletusaikana riippuen pankkien välisistä markkinoista. 

Sopimustyypistä riippuvat talletukset:
 • Määräaikaistalletukset, joiden sopimusta ei jatketa automaattisesti. Jos valitset tällaisen määräaikaistalletuksen, maksaa pankkisi summan sinulle takaisin korkoineen sopimuskauden päätyttyä.

 • Talletukset sopimuksilla, jotka jatkuvat automaattisesti. Tällaisissa talletuksissa pankki jatkaa sopimuskautta automaattisesti edellisen päätyttyä samalla sopimuksen kestolla sekä korolla. Jos avaat tällaisen talletustilin ja haluat nostaa sieltä rahaa sopimuskauden lopulla, tulee sinun tiedottaa pankkia tästä etukäteen. 

Määräaikaistalletuksien yleiset ehdot

Huolimatta siitä, minkä määräaikaistalletuksen valitset, on niillä kaikilla joitain yleisiä ehtoja. Näiden sisältö vaihtelee pankeittain. Tässä lista yleisimmistä:

 • Vähintään 18 vuoden ikäraja.

 • Olemassaoleva pankkitili siinä pankissa, johon haluat avata talletuksen. 

 • Tietty vähittäisuumma talletukselle. Esimerkiksi, jotkut pankit vaativat 500-1000 euron vähittäistalletuksen tilin avaamisen yhteydessä.

 • Talletuksen avaaminen vähintään yhden kuukauden ajaksi. Tämäkin ehto vaihtelee pankista toiseen. Jotkin pankit eivät esimerkiksi hyväksy talletuksia alle kolmen kuukauden ajalle. 

Jos täytät yllä olevat ehdot, voi sinun olla mahdollista nauttia määräaikaistalletusten mahdollistamista hyödyistä.

Määräaikaistalletuksien hyödyt
 • Ilmainen talletuksen avaaminen;

 • Ilmaiset talletustilille tapahtuvat rahansiirrot;

 • Ei hallintokuluja;

 • Ei komissiota talletustilin tyhjentämisen yhteydessä. 

Nämäkin hyödyt vaihtelevat pankista riippuen, joten on suositeltavaa, että otat asioista selvää vielä ennen lopullisen valinnan tekemistä. Hyvä puoli tässä on se, että voit tehdä vertailua verkossa pankkipalvelujen vertailutyökalun avulla. Voit myös vierailla eri pankeissa ja kysyä suoraan pankkivirkailijalta.

Määräaikaistalletuksienhyödyt ja haitat

Ennen kuin päädyt laittamaan säästösi määräaikaistalletukseen, on sinun tiedostettava niiden plussat ja miinukset.

Suurin määräaikaistalletuksien etu on se, että niiden avulla voit kerryttää lisätuloja ilman minkäänlaista vaivaa. Jos sinulla on jo säästössä rahaa, voi sen tallettaminen olla sinulle hyödyllisempää, kuin rahan makuuttaminen pankkitilillä tai käteisenä kotonasi. Näin voit nauttia pankin sinulle maksamasta korosta.

Toinen määräaikaistalletusten hyöty on se, että ne mielletään yhdeksi turvallisimmista säästömuodoista, sillä pankkien määräaikaistalletukset ovat talletussuojan piirissä. Voit arvioida omaa riskinsietokykyäsi lukemalla tämän artikkelin.

Määräaikaistalletusten suurimmksi miinukseksi voidaan lukea talletusten pituudet. Jotta voit tienata mahdollisimman paljon korkojen avulla, on sinun hyvä valita mahdollisimman pitkä talletusaika. Tämä tarkoittaa, että talletuskauden ajan, et voi ottaa rahoja pois tililtä ennen talletuskauden loppua ilman lisämaksua.

Samaan aikaan pankkien tarjoama korko ei usein päihitä inflaatiota, vaan pysyy sen alle. Joten, vaikka pitäisit rahasi talletustilillä, voi sen ostovoima silti heiketä ajan saatossa. Yksityiset rahoituslaitokset tarjoavat määräaikaistalletuksia suuremmilla koroilla, mutta ne eivät ole talletussuojan piirissä. Sinun tulee siis arvioida millaisen riskin olet valmis ottamaan. 

Riippumatta siitä, minkä talletuksen valitset, voi se tuottaa sinulle lisätuloja ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään. Muistathan kuitenkin, että korkotuloista veloitetaan 30% tulovero automaattisesti. Joten, jos teet ennakkolaskelmia mahdollisista voitoistasi, ota myös verojen osuus huomioon.

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

13. marraskuuta 2023
Mikä ihmeen inflaatio ja miten se vaikuttaa elämäämme?
Inflaatio voi kuulostaa pelottavalta. Siksi sinun on hyvä tietää, mitä se tarkoittaa ja mistä se johtuu. Näin voit varautua sen vaikutuksiin. Me neuvomme!
Lue lisää
30. lokakuuta 2023
NFT – uusin sijoittamisen trendi
NFT:t ovat viimeisin digitaalinen trendi ja niihin sijoittaminen kiinnostaa ympäri maailmaa. Ole perillä mitä kahvipöydässä puhutaan - lue artikkeli.
Lue lisää
2. lokakuuta 2023
Sijoittamismuodot
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai kryptoihin. Selvennämme eri sijoitusmuotojen piirteitä, jotta löydät sopivimman tavan kerryttää omaisuutta.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved