Vinkkejä opintojen aloitukseen – opintolaina avuksi tiukoissa tilanteissa

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Opintojen aloittaminen on yksi suurimmista askelista itsenäistymiseen. Monelle uudelle opiskelijalle opintojen aloittaminen on jännittävää aikaa. Riippuen tilanteesta, monelle opiskelijalle saattaa olla edessä muutto kotoa tai mahdollisesti jopa toiselle paikkakunnalle. Kaiken hauskuuden lisäksi opiskelu tuo mukanaan uusia velvollisuuksia. Suuren osan täytyy opetella uusia tapoja, kuten budjetointia, jotta opiskelijaelämä sujuu ilman ongelmia. Opiskelijan budjettiin kuuluvat muun muassa koulutarvikkeet ja kirjat sekä kotoa muuttaville oman asunnon vuokra ja mahdollisesti myös vakuutukset. Moneezy haluaa auttaa uusia opiskelijoita välttämään suurempia talousmokia antamalla vinkkejä rahan hallintaan.

Tee lista kaikista kuukauden tuloista ja menoista

Teetkö osa-aikaisesti töitä opintojen ohella? Mahtavaa! Auttavatko vanhempasi sinua rahallisesti? Vielä parempi! Saatko opintotukea hallitukselta tai koulultasi? Hieno juttu! Listaa kaikki edellä mainitut tulot budjettiisi ja laske kokonaistulojesi summa. Nyt olet jo puolessa välissä budjetin tekoa.

Opiskelijan mahdolliset tulonlähteet:
 • Opintotuki,

 • rahaa vanhemmilta,

 • palkka tehdystä työstä,

 • sijoitukset,

 • muut tulot.

Seuraavaksi, tee sama menojesi kanssa. Yleensä menojen listaus on vaikeampaa, mutta alla oleva lista auttaa pääsemään alkuun:

Opiskelijan mahdolliset kulut
 • Vuokra, johon kuuluu esimerkiksi vesi- ja sähkökulut

 • Kotivakuutus ja muut vakuutukset

 • Onko sinulla auto? Listaa kaikki ajoneuvoon liittyvät kulut, kuten vakuutus- ja polttoainekulut

 • Internet, puhelinlasku ja tv-maksu

 • Laina tai leasing erät

 • Muut kuukausimaksut (esimerkiksi Netflix, Spotify tai Disney+ tilaukset, bussi-kortti jne.)

 • muut juoksevat kulut

Kuukausittaiset elinkustannukset (ruoka, vapaa-ajan aktiviteetit, shoppailu, jne.) kuuluvat myös budjettiin, joten muista laskea myös nämä kustannukset mukaan kokonaiskustannuksiin. Verojen vähennyksen jälkeen, tiedät kuinka paljon rahaa sinulla on käyttää kuukaudessa. Tästä summasta voit joko säästää osan säästötilille tulevaisuuden ostoksia varten, tai käyttää rahan johonkin tarpeelliseen.

Vinkkejä säästämiseen

Nyt kun olet listannut kaikki tulot ja menot, kannattaa miettiä: “Olenko tyytyväinen omaan ostokäyttäytymiseeni? Olisiko minun mahdollista jotenkin säästää rahaa? Tarvitsenko lisätuloja selvitäkseni?”. Jos vastaus on kyllä, alla annamme vinkkejä miten säästät rahaa helposti arkipäiväisissä tilanteissa.

 1. Ruokakauppaan mennessä tee lista ja seuraa sitä. Näin vältät ostamasta ylimääräisiä ja tarpeettomia tuotteita kierrellessäsi kaupassa. Ostoslista auttaa myös pitämään kirjaa mitä sinun tarvitsee ostaa kaupasta.

 2. Tutki tarjoavatko paikalliset kaupat, ravintolat tai pankit opiskelija-alennuksia. Opiskelijakortilla on mahdollista saada hyviä alennuksia myös päivittäistavaroista. Pystyt yleensä hankkimaan opiskelijakortin koulusi opiskelijajärjestön kautta.

 3. Kannattaa tutustua kierrätyskeskusten ja kirpputorien tarjontaan. Käytetyn tavaran hankinta on halvempaa ja lisäksi se kuormittaa ympäristöä uutta tavaraa vähemmän. Oli kyse huonekaluista tai vaatteista, kierrättäminen on edullista ja ympäristöystävällistä.

 4. Vertaile hintoja. Netti on täynnä erilaisia vertailupalveluita, joiden avulla pystyt vertailemaan kaikkea, päivittäistavaroista elektroniikkaan.

 5. Pidä kirjaa rahan kulutuksestasi. Netistä löytyy eri sovelluksia ja valmispohjia, joita voit käyttää apuna kirjanpidosaa. Näin pysyt tietoisena kulutuksestasi ja vältät käyttämästä rahaa turhiin asioihin, jotka ylittävät budjettisi.

Nettiä selailemalla löydät varmasti lisää vinkkejä arkiseen säästämiseen. Täältä löydät vinkkimme henkilökohtaisen budjetin tekemiseen. Sinun kannatta lukea myös muiden kuluttajien säästökokemuksista ja inspiroitua!

Opintolaina- kun budjetti on tiukoilla

Opintolaina on yleinen tapa rahoittaa opiskeluaika, varsinkin jos et pysty työskentelemään opintojen ohella. Suomalaisilla opiskelijoilla on yleensä mahdollista saada valtion takaus opintolainaan, jota haetaan Kelan opintotukihakemuksen yhteydessä. Kelan sivuilla olevalla laskurilla voit laskea sekä opintotuen että kuukausittaisen lainatakauksen määrän. Ennen lainan ottamista, kannattaa vertailla eri pankkien tarjontaa, jotta saat parhaan mahdollisen lainatarjouksen. Yleensä opintolainan korko on suhteellisen matala, ja lainan takaisinmaksu alkaa puoli vuotta viimeisen opintotuen maksamisen jälkeen, mutta ehdot vaihtelevat pankeittain.

Kirjoittaja:
General Manager
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

15. tammikuuta 2024
Kuinka tunnistat huonon lainan
Tunnista huono laina. Vältä ylimääräiset kulut ja mahdollinen taloudellinen taakka. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tunnistat huonon lainan lainaviidakossa.
Lue lisää
11. syyskuuta 2023
5 helppoa tapaa säästää rahaa
Kaipaatko vinkkejä säästämisen aloittamiseen? Kerromme viisi parasta vinkkiämme, joista säästämisen aloittamine on helppo aloittaa osana normaalia arkea.
Lue lisää
7. elokuuta 2023
Budjetoi kuin ammattilainen: 5 henkilökohtaisen taloussuunnittelun mallia
Tee säästämisestä helppoa! Budjetoi kuin ammattilainen. Kerromme viisi eri tapaa, joilla saat budjetoitua rahasi tehokkaasti ja taloutesi raiteilleen.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved