Opas energiaremonttiin

Share
Tweet
Share

Oletko harkinnut kotisi remontoimista energiatehokkaammaksi?

Jotta Suomi saavuttaa ilmastotavoitteensa uusiutuvan energian lisäämiseksi ennen vuotta 2030, ovat asuinkiinteistöjen energiaremontit tärkeä osa-alue energian kulutuksen vähentämiseksi.

Esimerkiksi Helsingissä yli puolet kaupungin hiilidioksidipäästöistä tulee rakennusten energiankäytöstä. Lisäksi sähkön hinnan noustessa, voi energiaremontti hyödyttää sinua myös rahallisesti.

Remontin ei tarvitse olla vaikea ja kaoottinen projekti. Saat tästä artikkelista tärkeää tietoa energiaremontista, mahdollisista tuista sekä rahoituksesta.

Mikä on energiaremontti?

Nykyään kiinnitetään yhä enemmän huomiota kestävyyteen, energiatehokkuuteen, ilmastoon sekä terveyteen. Suomen valtion lisäksi myös suomalaiset itse toivovat Suomesta ympäristöystävällisempää ja kestävämpää yhteiskuntaa. Oletko yksi meistä, jotka pohtivat, että kannattaako energiaremontti minun kohdallani? Miten se sitten kannattaa aloittaa?

Jotta saat prosessista paremman kuvan, olemme jakaneet sen kolmeen osaan:

 1. Eristykset: Ensimmäinen askel on varmistaa, että lämpö pysyy sisällä. Tämä tarkoittaa, että kaikki kiinteistön ulkopinnat on eristetty asianmukaisesti: lattiat, ikkunat, katot sekä seinät. Näistä on hyvä lähteä liikkeelle, jotta saat energiankäyttösi optimoitua ennen kuin alat tekemään muita asennuksia.

 2. Asennukset: Toinen askel koskee asennuksia, kuten kaasukattilaa, lämpöpumppua, aurinkokennoja, lämmityksen ohjausjärjestelmiä sekä älykkään kodin laitteita. Erityisesti älykkäiden kotien suosio on noussut viimeisen viiden vuoden aikana. Voit lukea lisää, kuinka voit tehdä kodistasi älykkään täältä. Asennukset ovat remonttisuunnitelman toinen askel, sillä niistä ei ole hyötyä ennen kuin kotisi on eristetty kunnolla. On itsestään selvää, että mainitut asennukset kodissa, jota ei ole eristetty kunnolla, eivät tuo toivottuja hyötyjä, toisin kuin hyvin eristetyssä kodissa.

 3. Käyttäytymismallit: viimeinen askel koskee sinun sekä kanssaeläjiesi toimintatapoja energian käytössä. Nimittäin sitä, millaisena pidätte sisälämpötilaa, pidättekö laitteita valmiustilassa ja kuinka usein tarkistatte eri laiteasennuksien tilan. Tästä viimeisestä askeleesta on helppo myös aloittaa koko prosessi. Jos kuitnekin haluat tuntuvampia vaikutuksia sähkölaskuusi ja kotisi CO2 kulutukseen, ei tämä yksinään riitä. Siksi on tärkeää, että yhdistät kaikki kolme osa-aluetta.

Energiaremontti tarkoittaa monelle suomalaiselle erityisesti taloudellista investointia sekä mukavuuden lisäämistä kotiin. Tunnet varmasti sanonnan “ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”, joka kiteyttää hyvin energiaremontin idean. Jos lämpö jatkuvasti valuu ulos kotisi huonosti tiivistetyistä ikkunankarmeista, nousevat menosi samaa tahtia. Monet kodinomistajat, erityisesti he, joilla on vanhempi kiinteistö, valitsevatkin ikkunoiden vaihtamisen ensimmäiseksi projektiksi. Sen lisäksi, että kotisi energiatehokkuus parantuu huomattavasti, tuovat uudet ikkunat myös piristystä kotisi julkisivuun.

Kuinka sitten voit tietää, onko nyt oikea aika kotisi energiaremontille? Voit periaatteessa aina aloittaa tämän projektin, mutta on myös hyvä arvioida ensin, onko remontti sinulle tarpeellinen. Tähän vaikuttavat kiinteistösi ikä sekä se, milloin siihen on tehty viimeiset tarkistukset ja remontit. Myös suunnittelemasi remontin laajuus vaikuttaa sopivaan ajankohtaan: onko rahoituksesi kunnossa, millaista takaisinmaksuaikaa tavoittelet, sekä kuinka isot energiakustannukset sinulla ovat tällä hetkellä. Energian hintojen kehitystä sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia lämpötiloihin on mahdotonta alkaa ennustamaan. Siksi on parempi pitää kotisi energiatekniikka ajan tasalla.

Mitkä ovat energiaremontin positiiviset puolet?

Olet varmasti jo saanut jonkinlaisen kuvan energiaremontin hyödyistä lukiessasi tätä artikkelia. Tässä kuitenkin tärkeimmät kohdat listattuna yhteen paikkaan:

 • Pienempi energialasku: Kun remontoit kotisi esimerkiksi vaihtamalla ikkunat, tai parantamalla eristyksiä, menee sinulla vähemmän energiaa hukkaan. Näin säästät selvää rahaa energialaskusi ollessa pienempi.

 • Parempi sisäilmasto: Kotiisi tulee vähemmän vetoa ja kylmää ilmaa, joka lisää viihtyvyyttä, sillä sisälämpötila on miellyttävämpi ja sisäilmasto terveellisempi.

 • Parantunut myyntiarvo: Energiaremontti voi nostaa kotisi jälleenmyyntiarvoa, sillä se parantaa kiinteistön energialuokkaa. Korkeampi energialuokka sekä uudempi remontti tekee kodistasi houkuttelevamman vaihtoehdon asuntomarkkinoilla.

 • Ympäristöystävällisempi kiinteistö: Viimeinen listaamamme etu liittyy ympäristöön. Energiaremontti laskee kotisi CO2-päästöjä, mikä vähentää elämisesi ilmastovaikutuksia. Voit esimerkiksi vaihtaa sähkösi lähteeksi aurinkopaneeleita ja näin muuttaa sähkösi ympäristöystävällisemmäksi.

Apua energiaremontin kuluihin

Tässä auttavat mm. kotitalousvähennyksen kautta tai ARA:n energia-avustuksista.

Saatat ajatella, että energiaremontti on erittäin kallis ja epäillä, että kannattaako se siltikään. Älä kuitenkaan huoli, rahoitukseen löytyy kyllä apuja. Energiaremontin kuluihin on mahdollista saada apua muun muassa kotitalousvähennyksen kautta tai valtion (ARA) energia-avustuksista. Erityisen tärkeä seikka on se, että valtaosa kokee, että energian optimointiin keskittyvä remontti maksaa itsensä takaisin ja pitkällä aikavälillä säästöt ylittävät korjauskustannukset.

Mikä on energia-avustus?

Energia-avustus on valtion avustus, jota voit hakea kiinteistösi energiaremonttia varten. Suomessa ARA aloitti energia-avustusten myöntämisen vuonna 2020 hankkeisiin, jotka parantavat asuinrakennusten energiatehokkuutta. Hanketta on tällä hetkellä jatkettu vuoden 2023 loppuun saakka.

Mitä varten energia-avustusta voi saada?

Valtion avustus on tarkoitettu erityisesti korjaushankkeen kustannuksien, johon sisältyvät suunnittelu-, työ- sekä rakennuskustannukset, kattamiseen. Tällaisia hankkeita ovat muun muassa projektit, jotka tähtäävät:

 • Energiatehokkuuden parantamiseen,

 • Energian käytön tehostamiseen,

 • Sisäilmaston parantamiseen,

 • Varmistamaan järjestelmän oikeanlaisen toiminnan, tai sen tasapainotukseen sekä säätöön liittyvät projektit.

Avustusta voivat hakea niin yksityiset omakoti-, pari-, ja ketjutalojen omistajat kuin kerros- sekä rivitaloyhtiöt. Voit kattaa energia-avustuksella maksimissaan 50 % remontin kuluista, kuitenkin maksimissaan 4000 tai 6000 euroa. Avustusta on haettava ennen kuin remontti aloitetaan tai sen suunnittelusta on tehty minkäänlaisia sopimuksia. Sen saamisen ehtona on, että remontti nostaa huomattavasti kiinteistön energiatehokkuutta. Lisäksi samaan projektiin ei voi saada sekä energia-avustusta, että kotitalousvähennystä. Hakuprosessiin saat neuvoa suoraan ARAN energia-avustusneuvonnasta.

Remontin kolme vaihetta

Remonttiprojekti – oli sitten kyse energiaremontista tai mistä tahansa muusta remontista – voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:

 1. Unelmointi sekä tilanteen kartoitus

 2. Projektin suunnittelu

 3. Täytäntöönpano

Alla käymme läpi nämä kolme vaihetta.

1. Unelmointi sekä tilanteen kartoitus

Remontin ensimmäisessä vaiheessa täytyy sinun uskaltaa unelmoida. Haluatko modernisoida kotisi? Haluatko laajentaa? Vai haluatko “vain” ilmalämpöpumpun ja uusia ovia tai ikkunoita? Mistä tahansa unelmoitkaan, kirjoita se ylös. Muista myös huomioida, kuinka kauan olet suunnitellut asuvasi nykyisessä kodissasi. Suuren remontin tekeminen ei välttämättä kannata, jos aiot muuttaa muualle jo vuoden päästä.

Seuraavaksi sinun tulee kartoittaa kotisi tilanne. Onko sillä energialuokka? Kuinka paljon kotitaloutesi käyttää energiaa? Miltä taloustilanteesi näyttää? Kirjoita kaikki faktat ylös. Ota yhteyttä pankkiisi ja selvitä taloutesi realistinen tilanne sekä mahdollisuutesi saada lainaa remonttia varten. Tämän jälkeen voit tarkastella unelmalistaasi ja taloustilannettasi vierekkäin ja päättää mihin remonttiprojektiin sinulla on realistisesti varaa.

2. Projektin suunnittelu

Tässä vaiheessa sinulle tulee eteen käytännön taustatietojen valmistelu sekä sopimusten tekeminen. Tässä vaiheessa projekti konkretisoituu, kun kuvaat mitä ja miten aiot energiaremontin toteuttaa sekä mitä materiaaleja tarvitset. Voit käydä suunnitelman läpi asiantuntijan kanssa, jotta varmistut siitä, että olet huomioinut paikalliset suunnitelmat sekä rakennuksia koskevat lainsäädännöt. Tässä toisessa vaiheessa tarvitsee sinun myös etsiä sekä vertailla tarjouksia projektisi toteuttamiseen.

Tärkeintä on, että varmistat itsellesi parhaan tarjouksen. Ennen kuin jatkat seuraavaan vaiheeseen, tulee sinulla olla sopimus urakoitsijan sekä pankin yms. kanssa. Voit myös tehdä remontin itse. Energiaremontissa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään itse remontoinnista vaan enemmänkin erityisistä, oikeanlaisista energiaratkaisuista. Siksi on hyvä idea vähintään tarkistuttaa suunnitelmasi asiantuntijalla.

3. Täytäntöönpano

Remontin viimeisessä vaiheessa painopisteesi on turvallisuuden tunteessa sekä yleiskatsauksessa. Projektin täytäntöönpano alkaa tapaamisella urakoitsijan kanssa. Pidä huoli, että käytte suunnitelman läpi yksityiskohtaisesti ja, että projektilla on tarkka aikajana. Kun remontti on valmis, on sinun hyvä käydä työn jälki tarkkaan läpi. Jos löydät virheitä, tulee sinun ilmoittaa niistä työn tekijälle, olivat ne sitten kuinka pieniä tahansa. Virheet ovat helpompia korjata tässä vaiheessa, kuin että ne ärsyttävät sinua pitkälle tulevaisuuteen.

Tämän kaiken jälkeen voit vain nauttia energiaremonttisi tuloksista, tarkistaa laskusi säännöllisesti sekä keskittyä energiankäyttösi optimoimiseen, kuten kirjoitimme energiaremontin kolmesta osa-alueesta yllä. Näiden lisäksi voit jatkaa uusista energiansäästöprojekteista unelmoimista. Nyt tiedätkin jo, kuinka prosessi toimii.

Mitä vaihtoehtoja energiaremontin rahoitukseen on?

Mahdollisen energia-avustuksen lisäksi voit myös hakea lainaa energiaremonttiprojektillesi. Monet pankit myöntävät energiaremontteihin lainaa pienemmällä korkomarginaalilla kuin muihin peruskorjauksiin. Sinulla on siis useita mahdollisuuksia pienentää remontista koituvia kustannuksia ja hakea edullisempaa lainaa. Kaikki nämä mahdollisuudet vain siksi, että sinä kiinteistön omistajana haluat tehdä kodistasi CO2-neutraalimman. Henkilökohtaisena lisäbonuksena kiinteistösi arvo nousee ja lämmityslaskusi pienenee - hienoa, eikö?

Mitä voin tehdä ilman kustannuksia?

On myös olemassa monia mahdollisuuksia muuttaa käyttäytymismallejasi ja näin säästää rahaa ja silti tehdä asumisestasi ympäristöystävällisempää. Voit esimerkiksi pestä pyykkisi alemmassa lämpötilassa, sulkea valmiustilassa olevat laitteet, sulkea vesihanan pestessäsi hampaita, käydä hieman kylmemmässä suihkussa tai ottaa lyhyempiä suihkuja ym. Näin voit säästää rahaa niin vesilaskusta kuin lämmityksestäkin ja samalla hiilidioksidipäästösi pienenevät.

On tärkeää mainita, että suurin osa energiaremontin tehneistä kotitalouksista kokee, että remontti maksaa itsensä takaisin ja vähän ylikin. Jos kodillasi siis on matala energialuokitus ja energiakustannuksesi ovat korkeat, voi energiaremontti olla sinulle hyödyllinen projekti.

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

18. joulukuuta 2023
Nyt tulevat älykkäät kodit
Nauti älykkään kodin tuomasta helppoudesta, mukavuudesta sekä energiatehokkuudesta. Voit ohjata kotiasi mistä vain mobiililaitteellasi. Lue lisää täältä.
Lue lisää
2. lokakuuta 2023
Sijoittamismuodot
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai kryptoihin. Selvennämme eri sijoitusmuotojen piirteitä, jotta löydät sopivimman tavan kerryttää omaisuutta.
Lue lisää
7. elokuuta 2023
Budjetoi kuin ammattilainen: 5 henkilökohtaisen taloussuunnittelun mallia
Tee säästämisestä helppoa! Budjetoi kuin ammattilainen. Kerromme viisi eri tapaa, joilla saat budjetoitua rahasi tehokkaasti ja taloutesi raiteilleen.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved