Nyt tulevat älykkäät kodit

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Älykkäät kodit ovat suhteellisen uusi trendi, jonka suosio on ollut viime vuodet jatkuvassa nousussa. Niistä on tullut suosittu aihe puhuttaessa kodin remonteista sekä teknologiasta. Älykkäitä koteja on kuitenkin ollut olemassa jo pidempään kuin ehkä osaat arvatakaan. Älykkäiden kotien sekä kotien automatisaation kehittely alkoi jo vuonna 1905, kun ensimmäinen kannettavan mallinen imuri kehitettiin. Tämän jälkeen kehitys on jatkunut nykypäivään asti erilaisten verkkoyhteyteen perustuvien älykkäiden kodinlaitteiden markkinoille tuloon. Mutta mikä oikeastaan on älykäs koti? Otetaan siitä selvää! 

Mikä on älykäs koti?

Trendi, jota kutsutaan nimellä älykäs koti, tunnetaan myös nimellä kodin automaatio. Älykkäät kodit ovat koteja, joissa kodin laitteita voidaan säädellä helposti milloin ja mistä vain. Kaiken tämän hallitsemiseen tarvitset vain älypuhelimen tai muun verkossa toimivan laitteen sekä verkkoyhteyden. Älykkään kodin laitteet ovat yhteydessä keskenään verkon välityksellä, mikä mahdollistaa niiden säätämisen helposti myös etäältä. Voit esimerkiksi säätää lämpötilaa, valoja tai kotisi turvajärjestelmiä ilman fyysistä kosketusta itse laitteisiin. Kaikki tapahtuu älypuhelimen ruutua napauttamalla missä ikinä oletkin. 

Kuinka älykäs koti toimii?

IoT, joka tunnetaan myös nimellä Internet of Things tai esineiden internettinä, on älykkäiden kotien perusta, joka yhdistää kodin laitteet ja koneet. IoT kodin automaatio tarkoittaa kodin laitteiden kontrolloimista elektronisesti. Kuten sanottu, saat säädeltyä kotisi yhteen linkitettyjä laitteita minkä tahansa älylaitteen avulla: puhelimella, tietokoneella, tabletilla tai jopa älykellolla. Voit hallita mitä tahansa laitetta, joka on yhdistetty verkkoon, kuten jääkaappia, TV:tä, ovien lukkoja, sekä lämpötermostaatteja. 

Aikatauluta elämäsi niin kuin haluat

Älykkäät kodit antavat omistajilleen mahdollisuuden hallita elämänsä aikatauluja paremmin. Voit esimerkiksi aikatauluttaa kotisi valaisimet syttymään kello 8 aamulla ja sammumaan kello 10 illalla. Voit myös automatisoida ulko-ovesi lukkiutumaan tiettyyn aikaan, kun olet brunssilla ystäviesi kanssa. On olemassa tuhansia tapoja hyödyntää älykkään kodin mahdollisuuksia ja kaikki ne ovat saavutettavissasi. Kaiken tämän lisäksi, monet älykkäät laitteet ovat varustettu itsenäisen oppimisen tekniikalla ja näin ne voivat mukautua yhä paremmin aikatauluusi. 

Älykkään kodin luominen

On olemassa muutamia tärkeitä elementtejä, jotka sinun on hyvä ottaa huomioon, jos haluat rakentaa itsellesi älykkään kodin: 

 • Älykkään kodin keskus: tämä on keskeinen laite, jonka avulla yhdistät kotisi älykkäät laitteet ja hallinnoit niitä. Tämä on tyypillisesti erillinen laite, mutta se voidaan myös yhdistää esimerkiksi älykkääseen kaiuttimeen. 

 • Sensorit ja älykkäät laitteet: näihin kuuluvat muun muassa ovilukot, turvallisuuskamerat, termostaatit sekä valokatkaisijat. 

 • Automaatiojärjestelmä: ohjelmisto, joka hallinnoi sekä automatisoi kotisi koko ekosysteemiä. Tämä ohjelmisto käyttää hyväkseen asentamiasi sensoreita sekä laitteita. 

 • Älykkäät laitteet: kuten pesukone, uuni sekä jääkaappi. 

 • Viimeisenä, sekä erittäin tärkeänä osana älykästä kotia on verkkoyhteys. Sinulla tulee olla turvallinen ja luotettava verkkoyhteys, sillä kaikkien kotisi laitteiden tulee olla yhteydessä toisiinsa voidakseen kommunikoida toistensa kanssa. 

Tee se itse - älykäs koti

Yhä useammat päätyvät tekemään itse laitteiden asennukset, sillä älykkäiden laitteiden markkinat sekä laitteiden saatavuus ovat parantuneet huomattavasti viime aikoina. Kenellä tahansa aiheesta kiinnostuneella on mahdollisuus ostaa ja asentaa laitteita kotiinsa. Monet ovat esimerkiksi aloittaneet tekemään kodeistansa älykkäämpiä käyttämällä apunaan älykkäiden kotien keskuksia kuten Blynk sekä OpenHAB. 

Urakoitsijat sekä rakentajat ovat koulutettuja älykkään kodin asennuksiin ja varmistamaan laitteiden oikeanlainen toimintatapa. Voit aina palkata asiantuntijan, jos epäilet kuinka jokin asennus tulisi toteuttaa.

Älykkään kodin muodonmuutoksen hinta vaihtelee paljon, alkaen 100 eurosta aina tuhansiin euroihin saakka. Hinta riippuu täysin siitä, kuinka laajaa muutosta kotiisi haet ja päädytkö käyttämään ulkopuolista apua. 

Suunnittelun puolesta sinulla on valittavanasi satoja eri vaihtoehtoja älykkäiden kotien huonekalujen muotoilusta eri laitteisiin ja toiminnallisuuksiin. Eikä sinun tarvitse tinkiä tyylistä saadaksesi älykkään kodin. Tämän lisäksi, markkina-ala jatkaa kasvuaan ja erilaisia laitteita, kuten pesukoneita sekä jääkaappeja löytyy jo kohtuulliseen hintaan. Sama pätee muihinkin älykkäisiin laitteisiin, joita on yhä paremmin saatavilla. 

Sopiiko älykäs koti sinulle?

Älykäs koti saattaa kuulostaa mukavalta ja järkevältä ratkaisulta, mutta silläkin on huonoja puolia. Alla listaamme älykkään kodin plussat ja miinukset, jotka auttavat sinua valitsemaan älykkään ja perinteisen kodin välillä. 

Hyvät puolet
 • Ne ovat käteviä: voit hallita kaikkea, sisältäen valaistuksen, kodinkoneet, lukot ynnä muut, vain yhdellä laitteella.

 • Olet aina ajan tasalla: saat ilmoituksen, jos kodissasi esiintyy minkäänlaisia ongelmia. Esimerkiksi ovikello antaa kodinomistajalle mahdollisuuden puhe- ja näköyhteyteen ovella olevan vierailijan kanssa, vaikka hän ei itse olisikaan kotona.

 • Ne ovat energiatehokkaampia: älykäs koti voi auttaa sinua pienentämään energiankulutustasi. Esimerkiksi NESTin tekemän termostaattitutkimuksen mukaan keskivertotalous voi vähentää lämmityskuluista jopa 12% ja ilmastoinnista jopa 15% käyttämällä älykästä termostaattia. 

Huonot puolet
 • Huoli turvallisuudesta sekä teknisistä ongelmista sekä käyttäjän että valmistajan kannalta. On muun muassa olemassa riski, että rutinoituneet hakkerit pääsevät soluttautumaan älykkään kodin verkkoympäristöön. Asiantuntijoiden mukaan tätä riskiä voidaan pienentää käyttämällä vahvoja salasanatunnisteita sekä salausta missä mahdollista sekä yhdistämällä ainoastaan turvalliseksi luokiteltuja laitteita verkkoympäristöön. 

 • Korkeat asennuskulut erityisesti palkatessa asiantuntija tekemään asennustyöt. 

 • Tuntemattoman pelko: älykkään kodin käyttäminen ja hyödyntäminen vaatii hieman opettelua, erityisesti alkuvaiheessa. Uuden teknologian opettelu voi viedä aikaa. 

Hyvät puolet selvästi jyräävät huonot puolet tässä listauksessa. Jos mietit kotisi muuttamista älykkääksi, kannattaa sinun aloittaa asian tutkiminen netistä. Esimerkiksi YouTube videot ovat erinomainen tietolähde. Äläkä unohda keskustelualustoja ja blogeja, kuten tämä. Pohditko kuinka saat budjettisi riittämään tähän muutokseen? Muista, että voit aina tehdä muutoksen asteittain ja voit säästää paljon tekemällä asioita itse. Vaihtoehtoisesti voit harkita kulutuslainan ottamista. Älykäs ja tehokas koti auttaa sinua säästämään kuukausittaisissa kuluissasi, joten siihen sijoittaminen maksaa itsensä takaisin. Täältä voit lukea lisää rahoituslaitoksista sekä erityyppisistä lainoista. 

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

25. joulukuuta 2023
Opas energiaremonttiin
Estä lämmön karkaaminen - tee kotiisi energiaremontti. Samalla säästät selvää rahaa lämmityskuluissa. Valmistaudu remonttiin kunnolla. Lue vinkkimme täältä.
Lue lisää
20. marraskuuta 2023
Omistaja vs. vuokralainen - hyödyt ja haitat
Vuokrakiinteistö vai omistuskiinteistö? Molemmisa on hyötyjä ja haittoja. Käymme ne läpi perinpohjin, jotta saat tarvittavat tiedot päätöksesi tekemiseen.
Lue lisää
2. lokakuuta 2023
Sijoittamismuodot
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai kryptoihin. Selvennämme eri sijoitusmuotojen piirteitä, jotta löydät sopivimman tavan kerryttää omaisuutta.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved