Omistaja vs. vuokralainen - hyödyt ja haitat

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Pohditko kannattaako sinun vuokrata asunto vai ostaa oma? Et ole ainoa! Päätöksen tekeminen on vaikeaa, koska molemmilla vaihtoehdoilla on hyvät ja huonot puolensa. Jotta valintasi olisi hiemna helpompi, käymme tässä artikkelissa läpi molempien vaihtoehtojen plussat ja miinukset. Etsit sitten suurempaa, pienempää tai jotain täysin uutta, lue eteenpäin ja tee valinnastasi helpompi! 

Omistuskiinteistön plussat ja miinukset

Kodin omistaminen on yksi suosituimmista valinnoista. Se tarjoaa monia hyötyjä, joista itsenäisyys ja kontrollin tunne ovat yksiä suurimmista. 

 • Olet itsenäinen: voit asua missä huvittaa, koska haluat, etkä ole vastuussa kenellekään. 

 • Kontrolloit itse mitä ympärilläsi tapahtuu – voit sisustaa ja kalustaa kotisi juuri niin kuin haluat. Lisäksi voit vaihtaa tyyliäsi koska vain. 

 • Kun omistat kotisi, ei sinulla ole riskiä tulla heitetyksi ulos omasta kodistasi häätöuhkauksen nojalla tai vuokrasopimuksesi loputtua. 

 • Se on sijoitus: kiinteistöt yleensä nostavat arvoaan ajan kuluessa. Joten kodin omistaminen voi olla hyvä pitkän aikaväliin sijoitus. 

 • Omistamassasi kodissa asuminen lisää turvallisuuden ja mukavuuden tunnetta mitä muut asumismuodot eivät voi tarjota. Jatkuva muuttaminen voi johtaa kohonneeseen ahdistuksen tunteeseen sekä lisätä niin fyysistä kuin henkistäkin stressiä. Omistusasunnossa eläminen auttaa sinua rentoutumaan paremmin, koska tunnet elinympäristösi aivan toisella tapaa kuin jos muuttaisit jatkuvasti jonkun toisen asunnosta toiseen.

Vaikka kodin omistamisessa on monia tärkeitä hyötyjä, löytyy siitä myös muutamia haittapuolia:

 • Kodin ostamisen hinta sekä kiinteistön huoltoon kuuluvat kustannukset: omistaminen kustantaa selvästi enemmän kuin vuokralla asuminen. Kunnostustöistä koituvat kustannukset koituvat maksettavaksesi, kun taas vuokralla asuessa ne ovat vuokranantajan vastuulla. Näihin kuuluvat muun muassa ikkunoiden huolto, seinien tai katon maalaus, vuotojen korjaaminen ynnä muut pienet ja suuret korjaustyöt. 

 • Kodin omistaminen tuo mukanaan myös vastuita – kuten esimerkiksi kiinteistöveron maksaminen, huoltotöiden kulut, sekä kiinteistöön tarvittavat vakuutukset, joista sinun ei tarvitse huolehtia asuntoa vuokratessasi. 

Vuokra-asunnon plussat ja miinukset

Vuokralla asumisessa on monia etuja omistusasumiseen verrattuna: 

 • Vuokraaminen antaa sinulle mahdollisuuden testata useita eri asuinalueita ja kiinteistöjä ennen kuin sitoudut mihinkään. Tämä on erinomainen vaihtoehto, jos et vielä tiedä, missä haluat asua tai jos odotat oikean kiinteistön ilmestymistä markkinoille. 

 • Vuokraaminen tekee sinusta joustavamman myös budjettisi näkökulmasta, sillä voit valita tarpeisiisi sopivan vuokratason. 

 • Sinun ei tarvitse huolehtia korkeista etukäteiskuluista (kuten käsiraha), jotka osuvat kohdallesi kiinteistöä ostettaessa.

 • Sinun tarvitsee huolehtia vain yhdestä kiinteästä maksusta kuukausittain. Tämä voi säästää rahojasi pitkällä aikavälillä, sillä voit mahdollisesti kerätä enemmän säästöön, eikä sinulla ole suuria velkoja maksettavanasi, niin kuin kodin omistajalla.

 • Joustavampi: jos jotain tapahtuu, etkä enää voi asua vuokra-kiinteistössä, ei ole mitään syytä miksi et voisi muuttaa siitä pois. Omistuskiinteistö rajoittaa sinua enemmän, sillä olet altis kiinteistömarkkinoiden vaihteluille, jotka vaikuttavat myynnin nopeuteen sekä kiinteistösi hintaan sinusta riippumattomista syistä. 

Vuokralla asumisessa on myös huonot puolensa: 

 • Pitkällä tähtäimellä vuokralla asuminen voi tulla kalliimmaksi kuin omistaminen, koska maksat koko ajan jollekin muulle.

 • Voit joutua muuttamaan lyhyelläkin varoitusajalla ja silloin uuden asunnon löytäminen ja pikainen muutto voivat nostaa stressitasoasi. 

 • Joillain alueilla vuokra-asunnon löytäminen voi olla hankalaa, varsinkin, jos budjettisi on tiukka. 

 • Et välttämättä saa pankistasi saman tasoista palvelua tai takuita, kuin jos olisit kodinomistaja. 

Kannattaako sinun vuokrata vai ostaa?

Ei ole olemassa kaikille sopivaa yhtä ratkaisua. Sinulle sopivin ratkaisu riippuu monesta tekijästä. On kuitenkin olemassa muutama nyrkkisääntö, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksen. 

 1. Ensimmäiseksi, ota huomioon budjettisi. Kun olet ostamassa kiinteistöä, muista että siitä maksamasi hinta on vain osa kokonaiskustannuksia, jotka lankeavat maksettavaksesi. Lisäksi tulevat vakuutusmaksut, remonttikustannukset, huoltotyöt sekä verot - nämä koko omistuskautesi ajalta. Toisaalta, jos vuokraat asunnon tai talon on sinun otettava huomioon vuokran lisäksi tulevat kustannukset, kuten energian kulutus, pysäköintimaksut sekä pienemmät huoltotyöt. 

  Voit lukea lisää henkilökohtaisen budjetin tekemisestä täältä. Kerromme viisi tapaa muodostaa budjetti.

 2. Toiseksi – ja ehkä kaikkein tärkeimpänä asiana – sinun tulee ottaa huomioon kuinka kauan aiot kiinteistössä asua.

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

Jos et ole varma, kumpi sopii sinulle paremmin, vuokraaminen vai oman kodin ostaminen, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset: 

 • Sijainti ja asunnon koko sopivat minulle juuri nyt, mutta haluanko lyhyen ajan kuluttua jotain muuta elämältäni?

 • Muuttuvatko tarpeeni ajan mittaan (esimerkiksi: lapset kasvavat ja muuttavat pois kotoa)?

 • Onko hinta tärkeä asia minulle tässä hetkessä? 

Kun olet vastannut näihin kysymyksiin totuudenmukaisesti, on sinun helpompi tehdä valistunut valinta vuokraamisen ja ostamisen välillä.

Miksi joku ostaisi kiinteistön, eikä vuokraisi?

Kaikki riippuu sitä millaiseksi omistajaksi haluat tulla. Monet turvautuvat mieluummin kodin omistamisen tarjoamaan turvallisuudentunteeseen ja ennustettavuuteen kuin vuokraamisen tarjoamaan joustavuuteen. Kuten aina ennen suuria päätöksiä, tulee sinun ottaa huomioon taloudellinen tilanteesi ja toimia sen mukaan. Jos olet valmis sijoittamaan ja sinulla on tarpeeksi varoja budjetissasi, voi ostaminen olla vuokraamista parempi vaihtoehto. Toisaalta, vuokraaminen toimii paremmin siinä tapauksessa, jos sinulla ei ole tarpeeksi suurta alkupääomaa säästettynä tai et syystä tai toisesta halua ottaa suurta velkaa huolehdittavaksesi. 

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

8. tammikuuta 2024
Korot: vaihtuva vs. kiinteä
Lainaa voi saada niin kiinteällä kuin vaihtuvallakin korolla. Se, kumpi on parempi riippuu tilanteestasi. Selvitämme molempien pääpiirteet tässä artikkelissa.
Lue lisää
9. lokakuuta 2023
Mitä tarkoittaa taantuma?
Taantuma kuulostaa vaaralliselta ja lama sitäkin pahemmalta. Mutta mitä ne tarkoittavat? Lue lisää täältä ja ymmärrä paremmin mitkä seikat johtavat taantumaan.
Lue lisää
4. syyskuuta 2023
Taloudelliset tavoitteet tulevalle vuodelle
Taloudellisten tavoitteidesi toteuttaminen ei ole vaikeaa. Näillä vinkeillä pääset nopeasti toteuttamaan haaveitasi - olivat ne sitten suuria tai pieniä!
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved