Taloudelliset tavoitteet tulevalle vuodelle

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Muutokset henkilökohtaiseen talouteen on suosittu aihe uuden vuoden lupauksia tehdessä. Koski se sitten koko talouden uudelleen järjestämistä, säästämistä tai sen aloittamista, sijoittamisen aloittamista tai muuta vastaavaa, vaatii suunnittelu hieman aikaa.

Matkan pituus ja vaivan määrä tavoitteesi saavuttamiseen riippuu henkilökohtaisesta lähtötilanteestasi. Kaikille vuositavoitteille on yhteistä, kategoriasta riippumatta, että onnistumisen mahdollisuus kasvaa, kun sinulla on jonkinlainen toimintasuunnitelma. Mutta kuinka taloudellisiin haasteisiin tulisi tarttua? Tässä artikkelissa kerromme vinkkimme matkallesi – tarvitset apua sitten aloittamisen tai eteenpäin pääsemisen kanssa.

Muodosta yleiskatsaus:

Hyvä paikka aloittaa on aina yleiskuvan muodostaminen vallitsevasta tilanteesta. Minkä tavoitteen olet asettanut ja kuinka pitkä matka siihen suunnilleen on? Ei ole epäilystäkään siitä, että tie asunnon oston käsirahaan on todennäköisesti pidempi kuin tie uuteen kännykkään. Tämäkin tietenkin riippuu henkilökohtaisesta tilanteesta, lähtökohdasta sekä olosuhteista. Kyse on arvioimisesta, että asettamasi tavoite on ylipäänsä realistinen, vai oletko yli- tai aliarvioinut tilanteen.

Tee budjetti:

Kun olet muodostanut itsellesi yleiskatsauksen, seuraava askel on tehdä budjetti. Budjetin suunnittelu näyttää erilaiselta riippuen siitä, mikä lopputavoite on. Jos tavoitteenasi on saada henkilökohtainen taloutesi paremmin hallintaan, tulee sinun ensiksi tehdä kuukausibudjetti.

Tekemällä kuukausibudjetin voit paremmin hallita kuukauden aikana käytettyä rahaa. Sinun onkin suositeltavaa aloittaa "normaalista kuukaudesta" jotta näet likimääräisen kulutusmallisi ja voit näin laatia budjetin sen perusteella. Kun tämä vaihe on taputeltu, voit laajentaa budjettiasi kattamaan koko vuoden ja jatkossa jopa useampia vuosia.

5 mallia henkilökohtaisen budjetin muodostamiseen löydät täältä.

Lue lisää

Säästäminen:

Toinen suosittu painopistealue on säästäminen. Monet säästävät jotain tiettyä asiaa varten, toiset muuten vain jokapäiväiseen elämään. Meillä kaikilla on erilaiset lähtökohdat säästämiseen ja summa, jonka voit säästää kuukausittain, riippuu luonnollisesti tulojesi ja menojesi tasapainosta. Tässä edellä mainittu budjetti on hyödyllinen työkalu kulutuksesi seurannassa.

Monilla on olemassa edullisemman koron säästötili, jolle talletetaan rahaa. Säästötili auttaa sinua pitämään silmällä säästöjesi kasvua. Sinne voit helposti tallettaa suurempia tai pienempiä summia kuukausittain tai siirtää tarvittaessa kertasumman. Kuukausittaisen suoran siirron etuna on, että et huomaakaan, kun osa rahoistasi menee säästöön. Tämä eliminoi myös sen riskin, että sinulle jää mahdollisuus kuluttaa ne varat, jotka olet todellisuudessa tarkoittanut säästämiseen. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta siirtää rahaa joka kuukausi, voit sen sijaan tallettaa kertasumman, kun budjetissasi on ylijäämää.

5 helppoa tapaa säästää rahaa.

Lue lisää

Sijoittaminen:

Rahan sijoittaminen on toinen säästämisen muoto. Se voi olla tehokkaampi tapa saada raha kasvamaan verrattuna säästötiliin. On kuitenkin muistettava, että sijoitusten parempaan tuottoon liittyy myös enemmän riskejä.

Osakkeet: Osakkeisiin sijoittaminen edellyttää, että sinulla on halua ja aikaa opiskella asiaa hieman enemmän ja että sinulla on motivaatiota seurata pörssin kehitystä säännöllisesti. Lyhyesti sanottuna, muutokset voivat tapahtua nopeastikin ja on tärkeää tietää milloin on paras aika ostaa tai myydä.

Vinkit osakesijoittamisen aloittamiseen:

  • Taustatiedot: ota selvää, miten osakemarkkinat todella toimivat, ja lue sinua kiinnostavista yrityksistä.

  • Aloita pienesti: on hyvä aloittaa varovaisemmin ja sijoittaa ensin pienempi summa ennen kuin pääset täysin kärryille sijoittamisen saloista.

  • Riskien hajauttaminen: jaa osakesijoituksesi, ja täten riskisi, eri yhtiöiden kesken, siten että ne vaihtelevat maantieteellisen sijainnin, koon ja osakkeiden lukumäärän mukaan.

Rahastot: Rahastot ovat toinen suosittu tapa kasvattaa taloudellista pääomaa. Rahastosäästämisen etuna on, että se on yksinkertaista eikä vaadi suurta aloitussummaa. Ajan myötä voit myös hyötyä korkoa korolle ilmiöstä, mikä tarkoittaa, että sijoituksesi arvo kasvaa yhä nopeammin. Rahastot ovat yleensä helpompi vaihtoehto aloittaa, kuin osakkeet. Rahastojen avulla säästäminen hoituu kuin itsestään ja niihin liittyy yleensä pienempi riski.

Mutta mitä eroa on rahasto- ja osakesäästämisellä?
  • Rahastot sisältävät osakkeita, mutta rahastoon sijoittamalla saat niitä valmiin paketin. Tämä pakettiratkaisu on rahastoyhtiön kokoama ja toisin sanoen annat jonkun muun tehdä työn ja valinnan puolestasi.

  • Osakkeisiin sijoittamalla valitset kohteesi itse ja ostat niitä reaaliajassa pörssin aukioloaikoina.

  • On kuitenkin tärkeää huomauttaa, että rahaston, kuten osakkeidenkin, arvo vaihtelee ja arvo voi sekä nousta että laskea.

Verkkorahoitus:

Lainan hakeminen ei todellakaan kuulu samaan kategoriaan säästämisen ja sijoittamisen kanssa. Sen ei myöskään pitäisi olla kiinteä osa budjettiasi. Mutta joskus laina voi olla se, mitä tarvitaan selviämään taloudellisesti raskaammasta kuukaudesta. Ennalta arvaamattomia asioita tapahtuu, etkä aina voi ennustaa, koska auto lakkaa rullaamasta tai että hammaslääkärilasku olikin odotettua kalliimpi. Tällaisissa tilanteissa laina voi tarjota tarvittavaa apua. Koska ehkä se on juuri sitä, mitä vaaditaan, jotta pääset eteenpäin kohti tavoitettasi.

Tärkeää on kuitenkin olla hakematta enempää lainaa kuin on tarpeen ja muistaa, että takaisinmaksu on olennainen osa lainaamista.

Toivottavasti yllä olevia budjetointia, säästämistä, sijoittamista ja lainaamista koskevat tiedot tulevat hyödyksi, joko oppaana tai inspiraationa. Se, että uusi vuosi on jo hyvin aluillaan, ei tarkoita, että olisi liian myöhäistä tarttua toimeen ja jopa tehdä uusi uudenvuodenlupaus tai vuositavoite. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan – eikö?

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

11. joulukuuta 2023
Osakemarkkinat: vinkkejä aloittelijalle
Osakemarkkinoille sijoittaminen kannattaa. Lue 5 vinkkiämme sijoittamisen aloittamiseen. Aloita sijoittaminen tänään ja ala kasvattamaan omaisuuttasi.
Lue lisää
6. marraskuuta 2023
Plussat ja miinukset, kun maksat lainan takaisin etuajassa
Lainan takaisinmaksu etuajassa on houkutteleva ajatus. Mutta kannattaako se loppupeleissä? Olemme koonneet tietomme yhteen paikkaan. Lue vinkkimme artikkelista.
Lue lisää
2. lokakuuta 2023
Sijoittamismuodot
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai kryptoihin. Selvennämme eri sijoitusmuotojen piirteitä, jotta löydät sopivimman tavan kerryttää omaisuutta.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved