Osakemarkkinat: vinkkejä aloittelijalle

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Sijoittamisen suosio kasvaa jatkuvasti. Vuoden 2020 lopulla suomalaisista jopa 1,3 miljoonaa sijoitti johonkin rahoitustuotteeseen ja lähes miljoona sijoitti osakkeisiin (Pörssisäätiö, 2020). Suurin osa sijoittajista sijoittaa pörssiosakkeisiin (94%) ja toisiksi suosituin sijoitustapa ovat rahasto-osuudet. Suosituimmat toimialat sijoituskohteille ovat pankkiala sekä energia ja raaka-aineet.

Jos sinua, kuten montaa muutakin, kiinnostaa pörssiin sijoittaminen, lue alta mitä sinun tulee ottaa huomioon aloittaessasi sijoittamista.

Kiinnostavatko sinua muutkin sijoitustuotteet kuin osakkeet? Lue yksityiskohtaisemmin eri sijoitusmuodoista täältä.

LUE LISÄÄ

1. Kerää tietoa

Jotta pystyt mahdollisimman hyvin välttämään suuremmat tappiot osakesijoittamisessa, on sinun hyvä ymmärtää perusasiat ennen kuin aloitat sijoittamisen. Tästä syystä sinun kannattaa lukea eri rahoitusvälineistä ja talouden perusperiaatteista. 

Aivan ensimmäiseksi sinun tulee ymmärtää eri sijoitusmuotojen kuten pörssiosakkeiden, rahastojen sekä pörssilistattujen rahastojen (ETF) ero. Näin voit päättää sinulle sopivimman sijoituskohteen.

Niin osakkeet, rahastot kuin ETF:t ovat rahoitusvälineitä, joiden avulla voit tehdä suuriakin voittoja osakemarkkinoilla.

Osakkeet, rahastot ja ETF:t
 • Osake on yhtiön yksi osa, kun ostat osakkeita, ostat suoraan osan yrityksestä. Osakkeita ostetaan ja myydään reaaliajassa.

 • Rahastot ovat sijoitusinstrumentteja, jotka käyttävät sijoittajien varoja ja sijoittavat ne edelleen erityyppisiin kokoelmiin eri sijoitustuotteita (osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, valtion obligaatioihin ym.). Rahasto-osuuksia voi ostaa ja myydä vain sijoituslaitoksen aukioloaikoina ja niiden arvo määräytyy sijoituspäivän viimeisen arvon mukaan. Ostaessasi rahasto-osuuden, ostat itseasiassa useaa rahastoon kuuluvaa omaisuuslajia rahaston tiedoissa mainitussa suhteessa. 

 • ETF:t taas ovat kokoelma omaisuuseriä, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja, indeksejä sekä hyödykkeitä, joilla käydään kauppaa osakemarkkinoilla samalla tavalla kuin pelkillä osakkeilla. ETF:iä voidaan ostaa ja myydä kuten osakkeita koko sijoituspäivän aikana sillä arvolla, mikä kauppahetken arvo on.

Osakkeisiin sijoittaminen on lopulta hyvin yksinkertaista: kun ostat osakkeen osakemarkkinoilla, antaa se sinulle omistusoikeuden yrityksen osakepääomaan. Mitä kannattavampi yhtiö on - mitä enemmän se tekee voittoa - sitä enemmän osuutesi arvo nousee. Näin voit tavoitella haluamaasi rahallista voittoa. 

Muita asioita, jotka sinun on hyvä tietää sijoittamisesta ovat: tärkeimmät vertailukohdat; yhtiön, johon olet sijoittamassa, historiallinen kehitys; sekä osakemarkkinoiden tapahtumatyypit. Alla luettelemme muutaman lähteen, joista voit aloittaa opiskelun:

Suosittelemme lukemaan lisää sijoittamisesta:
 • Helposti lähestyttävä ja vasta-alkajalle sopiva kirja: Kaikki Rahasta, Julia Thurén;

 • Asiapitoinen aloittajalle sopiva kirja sijoittamisen maailmaan: Sijoittajaksi 7 päivässä, Merja Mähkä ja Unna Lehtipuu;

 • Sijoittamisesta ja rahasta yleisesti kertova podcast: Rahapodi, Nordnet;

 • Pörssisäätiön verkkosivut sekä Helsingin Pörssi.

2. Aseta itsellesi budjetti

Kun olet valmis aloittamaan sijoittamisen, on sinun hyvä asettaa itsellesi budjetti, jonka avulla pystyt päättelemään kuinka paljon pystyt sijoittamaan valitsemaasi sijoituskohteeseen. Järkevin tapa sijoittaa haluamasi summa, on säästää palkastasi kuukausittain tietty osa tähän tarkoitukseen. Näin saat hyödynnettyä myös sijoittamisessa tärkeän ajallisen hajauttamisen periaatteen. 

Muista

Ethän unohda, että huolimatta siitä kuinka kokenut sijoittaja olet, sijoittaminen ei takaa sinulle voittoja.

Vaihtoehtoisesti, voit harkita ottavasi lainaa sijoittamiseen. Tässä tapauksessa on hyvä varmistua, että sijoituskohteesi keskimääräinen tuotto on suurempi, kuin lainasta maksamasi korko. Tämä on kuitenkin riskialtis tapa sijoittaa, emmekä suosittele tätä täysin aloittelevalle sijoittajalle.

Emme myöskään suosittele pakollisten maksujen lykkäämistä sijoittamisen kustannuksella. Sijoittamisessa on aina riskinsä, etkä voi olla varma, saatko sijoittamasi varat takaisin, joten huolehdithan aina ensin välttämättömien laskujesi maksut ennen rahojesi sijoittamista. 

3. Sopivan kaupankäyntialustan valinta

Alla luettelemme muutaman tärkeimmän ominaisuuden, jotka tulisi löytyä kaupankäyntialustalta: 

 • Suoritusnopeus. Talousmarkkinat muuttuvan nopeaan tahtiin ja sijoittajan tulee usein tehdä päätöksiä silmänräpäyksessä saadakseen haluamansa voiton. Tästä syystä alustan toimivuus ja nopeus ovat erittäin tärkeitä asioita ottaa huomioon. 

 • Universaali. Jotta et menetä yhtäkään mahdollisuutta, tarvitset kauppa-alustan, joka toimii mahdollisimman monella laitteella: puhelimella, tabletilla sekä tietokoneella ym. Näin pystyt tekemään kauppaa milloin ja missä vain sillä laitteella, joka sinulla kulloinkin on käytettävissäsi. 

 • Käyttömukavuus. Alustan tulee olla mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja toimintojen tulee olla yksinkertaisia ymmärtää ilman koulutusta. Mitä intuitiivisempi alusta on, sitä helpompaa sinun on käyttää kaikkia sen tarjoamia mahdollisuuksia. 

 • Turvallisuus. Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, tulee kaupankäyntialustan olla turvallinen, jotta rahasi sekä sijoituskohteesi ovat suojattuja verkkovarkaus- sekä huijausyrityksiä vastaan.

Suomessa on useampi kaupankäyntialusta, joista voit valita sinulle sopivimman. Tässä muutama esimerkki: 

 • eToro – tarjoaa osakekauppaa ilman komissioita ja antaa sinulle mahdollisuuden kopioida muiden sijoittajien sijoitusstrategioita.

 • Nordnet – Pohjoismaisille sijoittajille tarkoitettu alusta, jolla on kattava valikoima sijoitustuotteita, ei kuitenkaan kryptovaluuttoja. 

 • Capital.com – lähes 100 vuotias, luotettava kaupankäyntialusta, joka on eToron tapaan yksi edullisimmista.

4. Tee sijoitussuunnitelma perustuen riskinsietokykyysi

Ennen kuin sijoitat, tulee sinun selvittää millainen riskinsietokykysi on. Tämän selvittämiseksi voit käyttää hyväksesi verkosta löytyviä kyselyitä. Nämä kyselyt testaavat kuinka paljon sijoittaja on valmis ottamaan tiettyjä sijoitetun omaisuuden menetykseen liittyviä riskejä.

Saamastasi tuloksesta riippuen, on olemassa 5 riskiprofiilia: eritäin konservatiivinen, konservatiivinen, kohtalainen, dynaaminen sekä aggressiivinen. Täältä voit lukea lisää eri riskiprofiileista ja löytää omasi.

Jos riskiprofiilisi on erittäin konservatiivinen, voi sinulle sopivin sijoituslaji olla valtion obligaatiot, sillä ne ovat yksi turvallisimmista sijoitusmuodoista. Jos taas olet konservatiivisen tai kohtalaisen profiilin sijoittaja, voit harkita sijoittavasi pitkäaikaisesti osakkeisiin tai rahastoihin. Toisaalta, jos riskiprofiilisi näyttää dynaamista tai aggressiivista, voisi sinulle sopia aktiivinen osakekauppa pörssilistatuiden yhtiöiden osakkeilla.

5. Tutustu huolella yhtiöihin, joihin aiot sijoittaa

Sijoittaessasi osakkeisiin, on sinun erittäin tärkeää ottaa selvää niistä yhtiöistä joihin aiot sijoittaa.

Kiinnitä huomiota näihin, kun valitset osakesijoituskohdettasi:
 • Yhtiön kannattavuus – yleisesti, yhtiön aikeet sijoittaa laitteisiin sekä tekniikkaan voivat olla osoitus sen halusta pysyä kilpailussa mukana ja näin mahdollisuudesta tehdä hyvää tulosta tulevaisuudessa;

 • Toimiala – alan yleinen tilanne vaikuttaa suuresti yksittäisen yrityksen kasvumahdollisuuksiin, joten tämä tieto voi auttaa sinua arvioimaan yhtiön tulevaisuuden kasvusuuntaa;

 • Yhtiön johto – jos yhtiötä johtavat henkilöt ovat kiistanalaisia, on hyvin mahdollista, että se vaikuttaa negatiivisesti yhtiön tuottoihin tulevaisuudessa;

 • Kilpailijat – analysoi kilpailutilanne alalla sekä yhtiöiden kehitysstrategioita löytääksesi parhaimman sijoitusvaihtoehdon. 

Osakemarkkinoille sijoittamisessa on aina olemassa riskejä, mutta jos olet valmiina kohtaamaan ne, saat mahdollisuuden myös suuriin voittoihin. Muistathan kuitenkin sijoittaa vastuullisesti!

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

13. marraskuuta 2023
Mikä ihmeen inflaatio ja miten se vaikuttaa elämäämme?
Inflaatio voi kuulostaa pelottavalta. Siksi sinun on hyvä tietää, mitä se tarkoittaa ja mistä se johtuu. Näin voit varautua sen vaikutuksiin. Me neuvomme!
Lue lisää
2. lokakuuta 2023
Sijoittamismuodot
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai kryptoihin. Selvennämme eri sijoitusmuotojen piirteitä, jotta löydät sopivimman tavan kerryttää omaisuutta.
Lue lisää
24. heinäkuuta 2023
Rahoituslaitoksia on useita erilaisia
Rahoituslaitoksia on montaa eri tyyppiä. Ne tarjoavat palveluita asiakkailleen. Tutustu eri rahoituslaitoksiin, jotta voit hyödyntää niitä taloutesi hoidossa.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved