Varaudu ennalta arvaamattomaan ja säästä! Budjetoi seuraavan kuuden kuukauden tulosi

Share
Tweet
Share

Ennalta arvaamattomat kulut ovat useille meistä vaikeita selättää. Joskus ne ovat välttämättömiä, kuten lääkitys vakavan sairastumisen seurauksena, mutta usein ne johtuvat jokaisen omasta impulsiivisuudesta. Ennalta arvaamattomat kulut usein tarkoittavat, että kuun lopussa tililtä loppuvat rahat. Nämä kulut ovat myös yleisin syy siihen miksi säästäminen on monille vaikeaa.

Useat meistä voivat suoraan myöntää etteivät säästä, sillä meillä ei ole siihen varaa. Tämä johtuu monesti siitä, ettemme osaa kontrolloida ja suunnitella rahan käyttöämme. Toisaalta, suurin osa ihmisistä on kuitenkin hyvin tietoisia kuinka tärkeää säästäminen on.

Suunnittele mihin rahaa menee

Jokainen yritys, koosta riippumatta, luo budjetin yrityksen menoja ja tuloja varten. Budjetin avulla yritys pystyy myös säästämään rahaa erilaisia investointeja varten sekä varautumaan yllättäviin kustannuksiin.

Rahan tulon ja menon kontrollointi on tärkeää yrityksen toiminnan kannalta. Vaikka kotitaloudet ovat mittakaavaltaan pienempiä kuin yritykset, samat budjetointiohjeet pätevät myös niille. Tarkan budjetin luominen auttaa kotitalouttasi huolehtimaan rahan kulutuksesta sekä säästämään pahan päivän varalle.

Jossain kohtaa ennalta arvaamattomien kulujen hallinta helpottaa ja säästöjen määrä kasvaa. Tämä vaikuttaa niin itsetuntoosi kuin luottokelpoisuuteesi positiivisesti. Kun huomaat, että euroja alkaa kertymään tilillesi, saat rohkaisun jatkaa säästämistä. Suuremmat omat säästöt parantavat myös luottoluokitustasi ja takaavat paremmat lainatarjoukset esimerkiksi uutta asuntoa ostaessa.

Kuinka aloittaa säästäminen?

Tärkeintä säästämisen aloittamisessa on muodostaa rahavirtojen seuraamisesta itsellesi tapa. Ole tietoinen kuluistasi ja menoistasi. Säästäminen kannattaa aloittaa pienillä summilla, jättämällä ostamatta tarpeettomia hankintoja, tai pyrkimällä ostamaan edullisemman vaihtoehdon. Yksi tehokas tapa on siirtää palkasta tietty summa toiselle tilille säästöön heti kun kuukauden palkka tulee tilillesi.

Säästämisessä auttaa, kun sinulla on tietty paikka, jonne säästät. Sinun kannattaa siis avata säästötili, johon siirrät rahaa säästöön. Nämä siirrot voit myös automatisoida, jotta et vahingossa unohda niitä. Säästämistä tulisi ajatella vain yhtenä pienenä lisäkuluna kotitalouden budjettiin.

Säästämistä helpottaa, jos sinulla on sille jokin tietty, konkreettinen tavoite. Mitä varten säästät? Kun pyrit säästämään tiettyä tavoitetta varten, motivaatio säästää on yleensä suurempi ja sinun on helpompi pitäytyä tavoitteessasi.

Kuinka aloitan säästämisen?
  • Aloita säästäminen realistista kohdetta varten.

  • Aloita säästäminen pienellä summalla kerrallaan.

Onnistumisen kokemukset rohkaisevat sinua jatkamaan ja seuraavaksi voit säästää kalliimpaa tavoitetta varten suuremmalla kuukausisummalla.

Kuinka säästää tehokkaasti?

Kuten jo aikaisemmin tässä artikkelissa mainittiin, kannattaa avata itselleen erillinen pankkitili säästämistä varten. Säästötileillä on useimmiten korkeammat korot, joten säästäminen voi myös tuottaa sinulle rahaa. Lisäksi erillisellä tilillä näet helpommin säästösummasi kasvun ja kasvava rahasumma usein motivoi säästämään yhä enemmän.

Pankit tarjoavat monia eri vaihtoehtoja säästämistä varten. Esimerkiksi moni pankki tarjoaa asiakkailleen palvelun, että jokaisen korttiostoksen yhteydessä pankki siirtää pienen osuuden säästötilille. Asiakas ei edes huomaa säästävänsä rahaa, koska säästö tapahtuu normaalinen korttiostosten yhteydessä. Vaikka summa itsessään ei ole suuri, kasvaa se suureksi ajan myötä. Pankkien on myös mahdollista automatisoida säästämisprosessi, esimerkiksi automaattisesti siirtämällä pieni summan käyttötililtä säästötilille joka kuun lopussa.

Pankit auttavat sinua säästämisessä
  • Automatisoi rahansiirrot tiliesi välillä,

  • Maksa pieni summa jokaisesta korttiostoksestasi suoraan säästötilille,

  • Seuraa kulutustottumuksiasi pankin mobiilisovelluksella reaaliajassa.

Suurin ihmisistä, jotka säästävät, huomaa, että säästämisen aloitettuaan rahat riittävät paremmin kuin aikaisemmin myös ennalta arvaamattomiin kuluihin. Sinun kannattaa siis aloittaa säästäminen vähitellen, jotta et lannistu, jos muutokset tapahtuvat liian hitaasti. Jos jaksat säästää säännöllisesti muutaman kuukauden tai vuoden, huomaat nopeasti kuinka kannattavaa se on.

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

11. joulukuuta 2023
Osakemarkkinat: vinkkejä aloittelijalle
Osakemarkkinoille sijoittaminen kannattaa. Lue 5 vinkkiämme sijoittamisen aloittamiseen. Aloita sijoittaminen tänään ja ala kasvattamaan omaisuuttasi.
Lue lisää
25. syyskuuta 2023
Mikä on luottoluokitus?
Onko sinulla tarvetta parantaa luottoluokitustasi? Mikä se on? Lue täältä, mitä se tarkoittaa ja mihin luottolaitokset sitä käyttävät osana lainaprosessia.
Lue lisää
4. syyskuuta 2023
Taloudelliset tavoitteet tulevalle vuodelle
Taloudellisten tavoitteidesi toteuttaminen ei ole vaikeaa. Näillä vinkeillä pääset nopeasti toteuttamaan haaveitasi - olivat ne sitten suuria tai pieniä!
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved