Kuinka neuvotella palkankorotus

Sisällysluettelo

Share
Tweet
Share

Tutkimusten mukaan CNBC, ainoastaan 29% työntekijöistä neuvottelee palkankorotuksesta nykyisessä työpaikassaan. Alhainen numero johtuu joko esihenkilösuhteesta tai muiden pelkojen, kuten tuntemattoman pelon tai suhteen rikkomisen pelon vuoksi. Samalla 84% niistä, jotka hakevat palkankorotusta sanovat saaneensa jopa 20% palkankorotuksia.

Lue alta vinkkimme, kuinka voit neuvotella palkankorotuksesta menestyksekkäästi.

Mitä palkkaneuvottelussa tapahtuu?

Palkkaneuvottelu on yksinkertaisimmillaan keskustelu, jonka käyt yrityksen edustajan, joka on yleensä lähiesihenkilösi, kanssa ja jonka aiheena on palkkasi korottaminen. Tämä keskustelu voidaan käydä joko kasvotusten tai etänä (kirjallisena tai suullisesti).

Valmistaudu palkkaneuvotteluun:
 • Hypoteesin muodostaminen – sinun tulee perustella miksi olet palkankorotuksen arvoinen;

 • Valmiiden vastausten valmistelu – on mahdollista, että kohtaat vastarintaa työnantajan puolelta, joten sinun tulee olla valmistautunut vastaamaan perusteellisesti heidän esittämiinsä kysymyksiin;

 • Neuvottelu – sinun on löydettävä itsellesi sopiva välimaasto olematta liian tiukka tai liian joustava asenteeltasi.

Millaisia perusteluja sinun tulisi valmistella palkkaneuvottelua varten?

Aivan ensimmäiseksi sinulla tulee olla positiivinen asenne, kun lähdet palkkaneuvotteluihin. Tämän lisäksi on olemassa muutamia perusteluja, joiden avulla voit parantaa onnistumismahdollisuuksiasi palkankorotuksen saamiseksi. Tässä muutama esimerkki: 

 • Kun työpanoksesi tuo yritykselle uusia tuottavia yhteistöitä tai sopimuksia, se tarkoittaa, että olet arvokas työntekijä. Aloittamalla tästä näkövinkkelistä, voit mainita, että edistät yrityksen uusasiakashankintaa pitkällä tähtäimellä ja samalla edistät yrityksen kasvua.

 • Jos osastollasi on tapahtunut muutoksia henkilökunnassa tai vastuissa ja sinulle on delegoitu uusia tehtäviä, jotka eivät normaalistii kuuluisi työnkuvaasi, on sinulla mahdollisuus perustella palkkasi korottamista sillä, että olet ylittänyt sinulle asetetut tavoitteet. Ottamalla uusia vastuualueita hoidettavaksesi olet osaltasi varmistanut, että yrityksen toiminta voi jatkua normaalisti;

 • Jos vastuullasi oli suuren projektin johtaminen, jonka saatoit menestyksekkäästi maaliin, kannattaa sinun ehdottomasti mainita tämä. Tärkein asia tässä on, että olet kehittänyt johtamistaitojasi ja käytät uutta asiantuntemustasi yrityksen hyväksi myös jatkossa. 

Milloin on paras aika palkkaneuvotteluille?

Palkkaneuvotteluille sopivin aika riippuu paljon yrityksestä. Alla luettelemme muutamia yleisiä vinkkejä sopivan ajankohdan valitsemiseen:

 • Joulu- tai tammikuussa, kun yrityksen vuotuiset palkkojen korotukset ilmoitetaan. Jos et ole tyytyväinen yleiseen prosentuaaliseen palkkojen nostoon, voit tässä vaiheessa ilmaista kiinnostuksesi neuvotella palkkasi uudelleen. 

 • Kehityskeskustelun yhteydessä - kun teet hyvää tulosta ja suorituskykysi arvioidaan positiiviseksi, voit hyödyntää tätä ja pyytää lisää palkkaa.

 • Neljännesvuosittain, kun yrityksen tulos ilmoitetaan. Yritykset yleensä arvioivat tulosindikaattoreitaan vuosineljänneksittäin ja tämä antaa sinulle mahdollisuuden neuvotella palkkasi uudelle tasolle. Esimerkiksi, jos yrityksesi ylitti odotukset ja saavutti hyviä tuloksia 3 vuosineljänneksenä, voit ehdottaa palkkaneuvottelua pidettäväksi lokakuussa. 

 • Tärkeän kehitysprojektin lopulla. On olemassa tilanteita, jolloin yritykset ostavat pienempiä saman liiketoiminnan yrityksiä ja tavoittelevat näin suurempaa kasvua. Tällaiset prosessit ovat hyvin monimutkaisia ja vaativat paljon myös työntekijöiltä. Projektin lopuksi voit koittaa saada neuvoteltua itsellesi paremman palkan.

Mitä hyötyä korkeammasta palkasta on:

On itsestään selvää, että suuremman palkan turvin saat enemmän rahaa tilillesi kuukausittain. On kuitenkin olemassa muitakin hyötyjä, joita palkan uudelleenneuvottelu voi sinulle tuoda:

 • Kohonnut itseluottamus – kun sisäistät, että sait haluamasi palkan omalla aloitteellisuudellasi, luotat itseesi automaattisesti enemmän myös jatkossa edetessäsi kohti seuraavia tavoitteitasi;

 • Kohonnut suorituskyky töissä - kun sinusta tuntuu, että työtäsi arvostetaan, mielenkiintosi työtehtäviesi loppuun viemiseksi sekä halusi ratkaista ongelmia kohoaa kertaheitolla aikaisempaan verrattuna.

Näiden lisäksi, palkankorotus voi viedä sinua askeleen lähemmäksi havittelemaasi elintasoa. Jos esimerkiksi haaveilet unelmiesi kodin ostamisesta, uuden palkkasi avulla pystyt säästämään käsirahaa varten tarvittavan summan paljon nopeammin.

Tällaisessa tilanteessa sinun kannattaa jo hyvissä ajoin selvittää sinulle sopivin lainatyyppi. Onneksi voit tehdä sen verkossa lainanvertailusivuston avulla täysin silloin kun sinulle sopii ja ilman, että sinun täytyy lähteä sohvaltasi minnekään.

Riippumatta mistä syystä haluat neuvotella palkkasi suuremmaksi, ethän unohda valmistautua keskusteluun huolella ja hioa argumenttisi vedenkestäviksi. Mitä luulet, kuinka palkkaneuvottelu tulee menemään työnantajasi kanssa?

Kirjoittaja:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

18. joulukuuta 2023
Nyt tulevat älykkäät kodit
Nauti älykkään kodin tuomasta helppoudesta, mukavuudesta sekä energiatehokkuudesta. Voit ohjata kotiasi mistä vain mobiililaitteellasi. Lue lisää täältä.
Lue lisää
23. lokakuuta 2023
Selvitä millainen sijoittaja olet
Sijoittajan tulee tuntea itsensä. Oletko valmis ottamaan paljon riskiä vai oletko enemmän turvallisuudenhakuinen? Autamme selvittämään sijoittajaprofiilisi.
Lue lisää
28. elokuuta 2023
Vinkkejä opintojen aloitukseen – opintolaina avuksi tiukoissa tilanteissa
Parhaat vinkit taloutesi seurantaan opiskelijana. Neuvoja opiskelijan säästämiseen ja budjetointiin. Ota opintolaina avuksesi vasta viimeisenä oljenkortena.
Lue lisää
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved