Mikä ihmeen inflaatio ja miten se vaikuttaa elämäämme?

Share
Tweet
Share
Kirjoittaja Emil Kjær
Lukuaika: 4 minuuttia.
26. tammik. 2024

Yksinkertaisimmillaan inflaatio tarkoittaa jatkuvaa tavaroiden ja palveluiden hinnannousua. Tämä voi vaikutta päivittäiseen elämäämme paljonkin, koska se nostaa kuluttamiemme tuotteiden hintoja ja tekee näin mukavan elämäntavan ylläpitämisestä kalliimpaa. Jos mietit millaisia vaikutuksia inflaatiolla on talouteen suuremmassa mittakaavassa, mikä on Suomen inflaatioaste tai mitä voit tehdä tasoittaaksesi inflaation vaikutuksia, jatka lukemista. 

Mitä tarkoittaa inflaatio?

Inflaatiota terminä käytetään kuvaamaan hintojen kasvuvauhtia. Se mitataan yleensä prosenteissa ja sitä käytetään selventämään kuinka palkat sekä yleinen hintataso muuttuvat talousalueella. Inflaatio vaikuttaa kaikkiin talouden osapuoliin, sillä sen vaikutuksesta hyödykkeiden sekä palveluiden hinnat nousevat. Se vaikuttaa negatiivisesti myös palkan- sekä edunsaajien saatavien ostovoimaan.

Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli Suomessa vuoden 2022 neljännen vuosineljänneksen aikana noin 9 prosenttia. Tämä on reilu 4% suurempi kuin vuotta aikaisemmin.   

Kuinka inflaatio tapahtuu?

Inflaatio on aina asteittainen prosessi – se ei koskaan “räjähdä” käsiin, eli nouse yhden yön aikana huomattavia määriä. Ajan kanssa se kuitenkin aiheuttaa taloudellista sekä tunneperäistä huolta koko yhteiskunnalle, koska kaikkien elintaso laskee hiljalleen kuukausi kuukaudelta. 

Inflaatioon vaikuttavat:
  • Palkkojen nousu,

  • Raakamateriaalien, kuten öljyn ja bensiinin hinta,

  • Kansainväliset konfliktit ym. 

Inflaation eri tyypit

Inflaatio voi olla negatiivista tai positiivista riippuen siitä, kuinka se vaikuttaa ihmisten elämään. On olemassa useita eri inflaatiotyyppejä: 

  • Kustannusinflaatio: hyödykkeiden tuotantokustannukset esimerkiksi palkat tai raaka-aineiden hinnat nousevat ja tätä pyritään tasoittamaan nostamalla lopputuotteiden hintaa. 

  • Hiipivä inflaatio - tällainen inflaatio koetaan helpompana ja hyödyllisempänä valtion taloudelle. Inflaatiotahti on alle 3% vuodessa eli lähes Keskuspankkien tavoitteiden puitteissa. 

  • Kysyntäinflaatio - jonka aikana hinnat yleensä nousevat noin 3 – 10% vuodessa. Tämän tyyppinen inflaatio on haitallinen valtion taloudelle. Ihmiset ostavat hyödykkeitä yli tarpeensa ja huolimatta niiden hinnannoususta. Samanaikaisesti palkkojennousu ei pysy tuotteiden hinnannousun vauhdissa.

  • Deflaatio – kun markkinoilla on liikkeellä liikaa rahaa ja liian vähän hyödykkeitä, hinnat alkavat pudota, sillä pankit lopettavat rahan painamisen sekä luottojen antamisen. Tämäntyyppinen inflaatio on negatiivinen asia, sillä se vaikuttaa laajasti kiinteistöjen, palkkojen sekä muun omaisuuden arvon laskuun.

  • Odotusinflaatio – tuotteiden hinnat nousevat, vaikka kysyntä ei onnistukaan stimuloimaan talouskasvua. Joten vaikka talouskasvu on jumissa, tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat ainoastaan tulevaisuuden odotusten perusteella. 

Kuinka inflaatio vaikuttaa päivittäiseen elämäämme?

Inflaatio on talouden keskeinen prosessi, joka vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Se vaikuttaa yleiseen hintatason nousuun tietyllä aikavälillä. Inflaation aikana raha menettää arvoansa, sillä sen arvo verrattuna muihin hyödykkeisiin laskee. 

Kun hinnat nousevat, ostamamme tavarat tulevat kalliimmiksi. Tämän takia inflaatio vaikuttaa suuresti elämäämme. Esimerkiksi, jos ruoan hinta nousee 10%, joudumme käyttämään 10% enemmän ostaaksemme saman määrän ruokatarvikkeita. Tämä tarkoittaa, että samanaikaisesti kun vuosittaiset kustannuksemme nousevat, ostovoimamme heikkenee asteittain vuosi vuodelta

Kuinka suojautua inflaation vaikutuksilta?

Etkö ole varma miltä taloudellinen tulevaisuus näyttää tai kuinka voit välttää inflaation vaikutukset jokapäiväisessä elämässäsi? On olemassa useampi tapa, joilla voit suojella itseäsi inflaation vaikutuksilta - säästämällä säännöllisesti, sijoittamalla turvallisiin omaisuustyyppeihin, kuten kultaan tai kiinteistöihin ja välttämällä ylikulutusta. 

Näin suojaudut inflaatiolta:
  1. Säästä rahaa säännöllisesti ja sijoita pitkäjänteisesti osakkeisiin tai esimerkiksi joukkovelkakirjoihin. Vaikeampien aikojen koittaessa nämä varat ovat yleensä vakaampia kuin valuutat ja muut lyhyen aikavälin sijoitukset. 

  2. Pidä silmällä valuuttakursseja. Vertaile useita eri vaihtoehtoja ennen kuin teet suurempia ostoksia ulkomailla - äläkä unohda, että rahan arvo voi muuttua nopeastikin. Viimeaikoina myös euroalueen inflaatio on vaihdellut paljon. 

  3. Keskity rakentamaan varallisuuttasi, jotta et joudu myymään sijoituksiasi miinuksella inflaation iskiessä kovempaa tulevaisuudessa. 

Täältä voit lukea vinkkimme, kuinka saat tehokkaimmin budjetointua seuraavan 6 kuukauden tulosi.

Kuinka inflaatio vaikuttaa pitkällä aikavälillä?

Inflaation vaikutukset ovat yleensä negatiivisia, sillä se tekee päivittäisistä kustannuksista kalliimpia ja heikentää ihmisten ostovoimaa. Raha, jolla oli tietty arvo tulee vähemmän ja vähemmän arvokkaaksi inflaation seurauksena. Tämä voi johtaa korkeampiin velkoihin, pienempiin sijoitusten kasvuodotuksiin sekä kuluttajien pienentyneisiin ostomahdollisuuksiin.

Mitä sitten ovat inflaation pitkän ajan vaikutukset? Tähän on olemassa monia potentiaalisia seuraamuksia, joista toiset ovat vakavampia kuin toiset. Historian saatossa on havaittu seuraavia seuraamuksia: 

  • Poliittinen epävakaus,

  • Talouskriisit sekä taantuma, sisältäen levottomuudet sekä konfliktit,

  • Sijoittajien luottamuksen pienentyminen,

  • Varallisuuden eriarvoinen kertyminen yhteiskunnan ryhmien välillä. 

Pohjimmiltaan – kaikki mitä voi tapahtua, kun markkinoilla on liian paljon rahaa, mutta ei tarpeeksi hyödykkeitä, joita sillä voi ostaa. 

On tärkeää ymmärtää inflaation vaikutukset talousnäkymiin sekä sen tuomat riskit ennen kuin teet suuria sijoitus- tai lainapäätöksiä. Ymmärtämällä näitä riskejä, voit tehdä valistuneita päätöksiä ja näin suojata omaisuuttasi taloudellisen tilanteen heitellessä. Inflaatiolaskurin avulla voit ottaa selvää kuinka tarkalleen hinnat ja hyödykkeiden arvo ovat vaihdelleet vuosien saatossa. Näin voit myös saada paremman kuvan, kuinka inflaatio todennäköisesti käyttäytyy tulevaisuudessa samantyyppisissä tilanteissa. 

Tämä tulevaisuudennäkymä ei ole uusi. Itseasiassa, se on ollut talouselämämme tila jo vuosikausia. Inflaatio on vaikuttanut elämäämme ja ostovoimaamme vuosikymmeniä, mutta sen vaikutukset ovat olleet erityisen voimakkaita viimevuosina. Valitettavasti monet ihmiset eivät vieläkään ymmärrä kuinka inflaatio toimii ja kuinka he voivat suojella omaisuuttaan sekä itseään muutosten keskellä. Jotta voit tehdä elämästäsi turvallisempaa hinnannousujen varalta, kannattaa sinun käyttää hieman aikaa opiskeluun ja käyttää budjetointityökaluja taloutesi tilan selvittämiseksi. Näin vältät myös parhaiten heräteostosten sudenkuopat. 

Kirjoittaja:
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

15. tammikuuta 2024
Kuinka tunnistat huonon lainan
Tunnista huono laina. Vältä ylimääräiset kulut ja mahdollinen taloudellinen taakka. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tunnistat huonon lainan lainaviidakossa.
Lue lisää
9. lokakuuta 2023
Mitä tarkoittaa taantuma?
Taantuma kuulostaa vaaralliselta ja lama sitäkin pahemmalta. Mutta mitä ne tarkoittavat? Lue lisää täältä ja ymmärrä paremmin mitkä seikat johtavat taantumaan.
Lue lisää
24. heinäkuuta 2023
Rahoituslaitoksia on useita erilaisia
Rahoituslaitoksia on montaa eri tyyppiä. Ne tarjoavat palveluita asiakkailleen. Tutustu eri rahoituslaitoksiin, jotta voit hyödyntää niitä taloutesi hoidossa.
Lue lisää
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved