NFT – uusin sijoittamisen trendi

Share
Tweet
Share
Kirjoittaja Emil Kjær
Lukuaika: 5 minuuttia.
26. tammik. 2024

Sijoittaminen on erinomainen tapa säästää ja maksimoida varojesi tuotto pitkällä aikavälillä. Sijoittamalla vain budjettisi ylimäärästä, eivät kurssiheilahtelut vaikuta jokapäiväiseen talouteesi. Jos sinua kiinnostaa sijoittaminen, olet varmasti kuullut tämän hetken kuumimmasta sijoitustuotteesta: NFT:stä. 

NFT:t, eli Non-Fungible Tokensit, ovat viimeisin digitaalinen trendi ja niihin sijoittaminen voi olla hyvinkin tuottavaa. Käymme tässä artikkelissa läpi mikä on NFT, sekä selvennämme hieman aiheeseen liittyviä muita termejä, kuten lyhyesti, että miten lohkoketju toimii. Näiden tietojen avulla voit seuraavissa illanistujaisissa päteä tiedoillasi kavereillesi. Mutta mitä tärkeämpää, vinkkiemme avulla voit selvittää, onko NFT sijoittaminen sinulle sopiva sijoitustapa. 

NFT token lyhyesti

Non-Fungible Token tarkoittaa jäykästi käännettynä asiaa, jota ei voi vaihtaa. NFT on siis uniikki esine, eli asia, jota on maailmassa vain yksi kappale, eikä sitä voi vaihtaa toiseen samanlaiseen. Ne ovat verrattavissa 80-luvun keräilykortteihin, tosin NFT:ta vaihdetaan yksinomaan verkossa, digitaalisina kappaleina. Ne ovat ainutlaatuisia digitaalisia resursseja, jotka on tallennettu lohkoketjuihin. 

Non-Fungible Token

NFT on uniikki, verkossa vaihdettava esine, joka on tallennettu lohkoketjuteknologian avulla. Niitä voidaan liittää myös reaalimaailman esineisiin ja näin taata tuotteen alkuperäisyys.

Non-Fungible Tokenit mahdollistavat digitaalisten resurssien sitomisen myös reaalimaailman asioihin ja näin voidaan säilyttää esineen ominaisuudet molemmissa ympäristöissä. NFT:den omistusoikeuden todistaminen on helppoa niiden ainutlaatuisuuden vuoksi. Alkuperäisestä digitaalisesta esineestä, kuten GIF-animaatiosta tai musiikkivideosta, voi olla olemassa monta kopiota, mutta teoksen alkuperäisen omistajan tiedot säilyvät NFT lohkoketjussa.

Mikä on lohkoketju?

Lohkoketjutekniikka on yksi suurimpia teknologisia mullistuksia sitten internetin ilmestymisen. Näin monet ainakin uskovat. Lohkoketju on lista tapahtumia, jonka vaiheet on jaettu osallistujien kesken. Se muodostaa tietokannan, joka voidaan todentaa monesta eri lähteestä. Lohkoketju lyhyesti tarkoittaa siis tekniikkaa, jossa toisilleen vieraat toimijat yhdessä tuottavat ja ylläpitävät hajautettuja tietokantoja.

Jokainen vaihe on linkitetty edelliseen ja tietokantaa voidaan ylläpitää ilman hallinnoivaa tahoa. Välikäsien puuttuminen lisää luottamusta. Lisäksi kuka tahansa voi katsoa lohkoketjun sisään, tieto on jäljitettävissä ja sitä on hankala väärentää.

NFT:t on pääasiassa sidottu Ethereum lohkoketjuun, joka on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta, ja NFT:t ovat sen osa. Ethereum sisältää digitaalisten kauppatapahtumien pysyvän rekisterin ja se tukee NFT:tä, sillä se mahdollistaa suuremman tietomäärän tallentamisen. Muiden kryptovaluuttojen on myös mahdollista luoda oma NFT-lohkoketju niin halutessaan. Ethereum lohkoketju toimii niin kutsuttuna “trustless” kauppapaikkana, eli sen rakenne mahdollistaa kaupanteon ilman kolmansia osapuolia ja jopa niin, että kauppaa käyvien osapuolten ei tarvitse luottaa toisiinsa. 

NFT:n ostaminen:

NFT kauppaa käydään suurimmaksi osaksi kryptovaluutoilla, joista suosituimpia käytössä olevia ovat Ether, WAX sekä Flow. Jotkin kauppapaikat mahdollistavat myös luottokortilla maksamisen, näin kryptovaluuttalompakko ei ole välttämätön. 

Kryptovaluutta

Olet varmasti kuullut Bitcoinista, joka on tunnetuin ja suosituin kryptovaluutta. Maailmassa on kuitenkin olemassa tuhansia muitakin kryptoja ja uusia tulee koko ajan lisää. Kryptovaluutta on digitaalinen vaihtoehto tavalliselle, kaikkien tuntemalle vaihdannan välineelle, rahalle. Kryptovaluuttojen arvo perustuu usein kysynnän ja tarjonnan lakiin. Esimerkiksi Bitcoinia on vain rajattu määrä. Tämän takia se on kultaan verrattava arvonsäilyttäjä, tosin kaikkia Bitcoineja ei vielä ole louhittu.

Mikä on kryptolompakko

Kryptolompakko on sähköinen lompakko, joka on tarkoitettu kryptovaluuttojen säilömiseen. Turvallisuussyistä on suositeltavaa, että kryptoja ostaessasi hankit myös kryptolompakon. Sinulle paras kryptolompakko sopii tarpeisiisi ja on turvallinen. Markkinoilla on useita eri lompakoita, niin sähköisessä muodossa toimivia (mm. netti- ja mobiililompakko), kuin fyysisiäkin (paperilompakko). Mobiiliversioilla pystyt hallitsemaan varojasi mistä vain, kun taas paperilompakko on fyysinen paperi pöytälaatikossasi ja hakkereiden ulottumattomissa. 

Ostaessasi NFT:n saat uniikin kappaleen ostamaasi esinettä. Kuten muitakin tavaroita, voit ostaa NFT:tä mitä tahansa tarkoitusta varten. Jos valitset kohteen huolella ja sijoitustarkoituksessa, voi sinulla tulevaisuudessa olla mahdollisuus voittoihin myydessäsi teoksen eteenpäin. Alkuperäisestä teoksesta voidaan tehdä kopioita, mutta alkuperäisen version omistajan tiedot ovat aina lohkoketjun tiedoissa. Jos olet teoksen luoja tai alkuperäinen omistaja, voit tienata NFT:sta myös myyntivoittojen kautta, kun muut myyvät teostasi eteenpäin. 

NFT:n luominen ja myynti

Jos haluat luoda ja sen jälkeen myydä NFT:tä, tulee sinun ensimmäiseksi valita alusta, jolla haluat myydä digitaalisen teoksesi. Suosittuja alustoja ovat muun muassa Nifty Gateway, SuperRare, Zora, ja Rarible, mutta alustoja on olemassa useita. Esimerkiksi OpenSea alusta on matalan kynnyksen myynti- ja ostopaikka, joka on kuin sekatavarakauppa. NFT:n luominen on yksinkertainen prosessi, joka vastaa kuvan lataamista Facebookiin: lataat tiedoston palveluun ja kirjoitat sille kuvauksen. Voit myös lisätä piilotettuja tietoja vain omistajan nähtäville. Luominen on siis helppoa sekä ilmaista, mutta silläkin on varjopuolensa. 

Lohkoketju teknologia kuluttaa runsaasti sähköä, joka vaikuttaa merkittävästi NFT:n luomisen kuluihin vaikka kauppapaikat tarjoaisivatkin luomista “ilmaiseksi”. Niin kutsutut bensarahat saattavat tämän vuoksi nousta korkeiksi. Kulutusta ei ole laskettu erikseen yksittäiselle NFT:lle, mutta keskimäärin yhden NFT:n luominen kuluttaa yhtä paljon sähköä kuin yksi EU-kansalainen kuukaudessa. 

Toisin kuin NFT:n luominen, aiheuttaa teoksen myyminen myyjälle maksuja. NFT:tä myytäessä tulee sinun ensin valita myyntitapa. Voit myydä teoksesi joko kiinteällä hinnalla, huutokaupassa tai tarjousperustaisesti. Sinun tulee myös ilmoittaa, kuinka suuren osan haluat myyntivoitoista jälkimarkkinoilla. Alustat veloittavat myynneistä sekä vaihtoehdoista oman hintansa. 

NFT sijoittaminen

Sijoittamalla NFT:hin pystyt ostamaan teoksia ilman välikäsiä. Näin teoksen tekijä välttyy käyttämästä kolmansia osapuolia muun muassa teoksen myyntiin sekä markkinointiin. Organisaatioille ja yrityksille NFT:t puolestaan mahdollistavat yksityisten tietojen hallinnan ja jakamisen verkossa salatusti. NFT:t myös monipuolistavat jo olemassa olevaa sijoitussalkkuasi. Kuten varmasti tiedät, sijoitusten hajauttaminen on tärkeää riskien minimoimiseksi. Täältä voit lukea lisää muista sijoitusmahdollisuuksista.

NFT:hin sijoittaminen ei kuitenkaan ole täysin yksinkertaista. Tästä syystä, vaikka niiden suosio on laaja, vain murto-osa ihmisistä ymmärtää niiden arvon tänä päivänä. Mahdollisten ostajien vähyys voi vaikeuttaa teoksen myymistä edelleen. 

Jos harkitset NFT:hin sijoittamista, on sinun hyvä jatkaa aiheeseen tutustumista. Kuten kaikkien sijoitustuotteiden kanssa, on sinun hyvä tiedostaa siihen liittyvät riskit ennen sijoittamista. Lisäksi sinun tulee arvioida, sopivatko NFT:t sijoitussuunnitelmaasi. Nyt olet päässyt asiassa jo alkuun. Onneksi olkoon, tästä on hyvä jatkaa!  

Kirjoittaja:
Emil Kjær
General Manager

Emil käyttää asiantuntemustaan edistääkseen finanssialaa. Hän on valmistunut Etelä-Tanskan yliopistosta ja työskennellyt General Managerina Intelligent Bankerilla vuodesta 2013. Tänä aikana hän on auttanut yli 500.000 maailmanlaajuista käyttäjää heidän taloudellisten tarpeidensa kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

8. tammikuuta 2024
Korot: vaihtuva vs. kiinteä
Lainaa voi saada niin kiinteällä kuin vaihtuvallakin korolla. Se, kumpi on parempi riippuu tilanteestasi. Selvitämme molempien pääpiirteet tässä artikkelissa.
Lue lisää
18. joulukuuta 2023
Nyt tulevat älykkäät kodit
Nauti älykkään kodin tuomasta helppoudesta, mukavuudesta sekä energiatehokkuudesta. Voit ohjata kotiasi mistä vain mobiililaitteellasi. Lue lisää täältä.
Lue lisää
2. lokakuuta 2023
Sijoittamismuodot
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin tai kryptoihin. Selvennämme eri sijoitusmuotojen piirteitä, jotta löydät sopivimman tavan kerryttää omaisuutta.
Lue lisää
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved